En dag i skolans värld

I dag var temat internationellt utbyte när jag och Caroline gjorde besök i gymnasieskolan i Eskilstuna. Intressant att få en inblick i verksamheten med utlandspraktik och utbyte, konferenser och fortbildning för lärare. Något som inte alls var lika utvecklat när jag själv gick på gymnasiet (det så inte såå länge sen). I Eskilstuna finns en person heltidsanställd för att arbeta med och samordna detta för hela barn- och utbildningsförvaltningen, något som tydligen är relativt ovanligt men som resulterat i en aktiv internationalisering.

Som alltid begränsades inte diskussionerna enbart till temat för dagen utan allmänna skolfrågor dök upp i samtalen. Framför allt förändringarna av gymnasieskolan. De lärare vi träffade arbetade på det som numera heter yrkesprogram. De som inte längre ger högskolebehörighet. Lärarna berättade att den största förändringen vad gäller ämnesinnehåll är att svenskan minskas från 300 p till 100 p. Något de menade är en skandal, ett svek mot dessa elever. En lärare från fordonsprogrammet påpekade att ”det viktigaste verktyget vi har är det svenska språket”. Samtidigt är läs- och skrivsvårigheter vanliga bland eleverna som nu får ett år på sig i stället för som tidigare tre år att utveckla sin svenska.

Det är svårt att inte hålla med. Vi sossar har ju förvisso varit mot att skippa högskolebehörigheten för yrkesprogrammen hela tiden men det känns ju väldigt märkligt att det ämne som får ta mest stryk är något så grundläggande som svenskan. Hur har man tänkt? Eller har man inte tänkt? Jag tror att det är utmärkt att göra historia obligatoriskt men inte på bekostnad av svenskan.

Det som slår en är också att lärarfacken inte protesterar. De om några borde kunna plocka upp missnöjet och erfarenheterna som finns ute bland medlemmarna och rikta en konstruktiv kritik mot reformen. Visst ska de ta fighten om lärarlönerna men det finns många andra frågor de skulle kunna driva också.

För övrigt. Detta med matkort till gymnasieelever så att de får valfriheten att äta skräpmat och dricka läsk varje lunch. Jag förstår att livsmedelsverket och barnläkare fasar men vad säger föräldrarna?! För egen del kan jag med stor säkerhet säga att jag hade blivit en jobbig jävel.

/Sara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s