Sa någon ansvar?

”Det är tid för ansvar” var det mantra som upprepades av Reinfeldt i regeringsförklaringen under riksmötets öppnande i torsdags. Samma mening är underrubrik till den budgetproposition regeringen presenterade idag.

Vi känner igen användningen av ordet ansvar. Det är regeringens, framför allt Moderaternas, nya kommunikationsstrategi nu när det blivit allt för pinsamt att prata om arbetslösheten. Men vad ansvar i detta sammanhang innebär är inte helt självklart. Men efter att ha lyssnat på upprepningarna ett antal gången nu har jag slutit mig till att ansvar i Moderat tappning helt enkelt betyder att ha en budget i balans. Varken mer eller mindre.

Att ha koll på pengarna är såklart grundläggande ansvarsfullhet. Det ska jag ge dem. Men det är inte det som är skillnaden mellan tidigare och nuvarande regering eller mellan högerregeringen och Socialdemokraterna. Skillnaden är vilket ansvar man tar för medborgarna och för framtidens ekonomi. Att genom sin politik öka barnfattigdomen och de ekonomiska klyftorna, utförsäkra sjuka, förvalta massarbetslöshet, skära ner på utbildning och underlåta att göra nödvändiga investeringar är inte att ta ansvar hur väl budgeten för innevarande år än går ihop. Att ta ansvar idag är också att lägga grunden för en god utveckling framöver, för människor och för ekonomin. Om detta har jag skrivit tidigare i Folket.

Men en annan aspekt av ansvarstagande som regeringen helt verkar ha missat och som var helt frånvarande i Borgs inlägg i debatten idag är vår miljö. Det som är helt grundläggande för vår överlevnad, välfärd och ekonomi. Sverige måste ställa om. Det perspektivet saknas i budgeten som varken innehåller tillräckliga satsningar på infrastruktur eller energiomställning. Och som dessutom levererar en nedskärning av den totala miljöbudgeten.

Ansvar? Nej. Men när ord som arbetslinjen och rättvisa har tjatats sönder och tömts på innehåll så behövdes såklart nåt nytt att slita på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s