Lättare få jobb om man blir fattig?

Idag var riksdagsårets första frågestund och jag passade på att fråga arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) om den övervältring som de senaste åren skett från de statliga försörjningssystemen till kommunernas socialbidrag och som gör att socialbidragen i min hemkommun Eskilstuna fortsätter att öka trots (!) att arbetslösheten sjunker.

Min fråga var om det inte vore bättre att satsa på utbildning för de personer som går på socialbidrag på grund av arbetslöshet i stället för att de blev fattiga? Jag frågade också om regeringen tror att man måste bli fattig för att kunna få ett jobb, att det skulle bli enklare om man måste sälja av sina tillgångar och söka sig till socialtjänsten, och om man blir mer innanför då. Eftersom de säger att de vill bekämpa utanförskapet.

Svaret från arbetsmarknadsministern var nåt snömos om att utbildning är bra. Men inget svar om socialbidraget. Uppenbarligen är det inte så bekvämt att svara på den frågan och orsaken är given; regeringens ”kamp mot utanförskapet” är ett misslyckande. Jag skulle också tycka att det var pinsamt.

1 tanke på “Lättare få jobb om man blir fattig?

  1. Jag tror att vi får öka kommunens intäkter genom att öka den lönsamma arbetskraftsinvandringen, samt stimulera arbetsmarknaden genom att bygga mera lägenheter i kommunens regi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s