Blir SFI undervisningen bättre om den görs i privat regi?

Blir SFI undervisningen bättre om den utförs i privat regi? Om jag själv svarar på den frågan så är svaret nej. Varför skulle den bli det? Vi har under åren sett flera exempel på att det faktiskt kan bli precis tvärtom.

För en tid sedan presenterade SNS en forskningsrapport ,av forskningschefen Laura Hartman, som handlar om Konkurrensens konsekvenser . Den viktigaste slutsatsen i den är att det råder brist om kunskaper om effekterna och vad som händer i välfärdssektorn när den utsätts för konkurrens. Utifrån befintlig forskning går det inte att visa att det blir vare sig effektivare eller högre kvalitét av privatiseringar.

Rapporten orsakade för övrigt en ganska hätsk debatt från framförallt Svenskt Näringsliv och andra borgliga debattörer och ledarsidor som ledde till att Laura Hartman hoppade av SNS i protest. SNS devis ”kunskap för välgrundade beslut”  blev därmed inte trovärdigt.

Nåväl, Nyamko Sabuni verkar inte ha läst vare sig den eller Ann-Marie Lindgrens utmärkta rapport ” Ta tillbaka demokratin” innan hon uttalade sig i veckan om vad som skulle höja kvalitén i SFI undervisningen. Privatisering!

Hennes uttalande om hur illa hon tycker att SFI fungerar har fått en del att reagera. Bland annat Viadidakt i Katrineholm/Vingåer som inte alls känner ien sig i ministerns kritik. Vi har en bra SFI utbildning som jag hoppas snart få besöka.

En utredning har lämnats till Sabuni och snart lägger hon förslaget på riksdagens och utbildningsutskottets bord. Fortsättning lär följa.

   /Caroline

…………………………….

Relaterar ,angående SNS

24 septemeber  i DN ”SNS har fallit undan för näringslivets påtryckningar

26 september i AiP ”Borgligheten i spinn över rapport”

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s