Löp linan ut!

Under de senaste veckornas avslöjanden om vanvård inom den vinstdrivna äldreomsorgen, framför allt gällande bolaget Carema, har åsikter, fördömanden och försvarstal haglat i såväl gammelmedia som sociala medier. Men en sak har saknats så tydligt. Ett Socialdemokratiskt svar.

Så idag kom det, i form av en debattartikel på DN Debatt. Den innehåller förvisso en hel del relevanta krav och bra formuleringar, exempelvis om att flytta fokus från enskilda vårdbolag till politiken som trots allt bär ansvaret för hur äldre tas om hand och för hur de offentliga systemen utformas.

Men jag saknar tydlighet kring vinsterna i välfärden. Vad är det som gör att vi inte orkar löpa linan ut i vår egen argumentation?

Vi konstaterar att vi helhjärtat står bakom den svenska välfärdsmodellen där vi gemensamt finansierar efter förmåga och fördelar efter behov. Att välfärden inte ska vara en marknad. Att vinstintressen är skadliga för välfärden eftersom de sätter medborgaren på undantag.

Och det visar sig att vi har rätt. Då ska man komma ihåg att Caremaskandalen inte är första gången. Också de agrument som använts av privatiseringsivrarna om att ”marknadiseringarna” skulle ge kvalitetsökningar och effektiviseringar har visat sig felaktiga. Men vi fortsätter att tassa runt och huka. Socialdemokratins svar borde vara tydligt: Vinstintressena ska bort från välfärden. Punkt.

Att artikeln på DN debatt också går ut på att vi sträcker ut handen till den borgerliga regeringen för att göra upp går i samma tassande mönster. Hur skulle en borgerlig ideologi som varmt välkomnar vinstintressen och segregation i offentlig välfärdsverksamhet kunna förenas med den socialdemokratiska ideologin om en solidarisk välfärd där medborgaren inte är kund?

En tydlig socialdemokratisk skulle vinna gehör hos många medborgare. Undersökningar bland svenskar visar litet stöd för vinsutdelning inom välfärden, exempelvis här och här.

Frågan om vinster i välfärden är ett ypperligt exempel på det som många kritiker pekar på, det socialdemokratiska glappet mellan retorik och praktik. Dags att slakta den heliga kon och löpa linan ut.

——–

Andra som bloggat i ämnet är Lena Sommestad och Dagens Arena. Läs också Marika Lindgren Åsbrink som förklarar hur incitament fungerar.

1 tanke på “Löp linan ut!

  1. Sörmland har ett bra exempel på at lämna ut t.ex. livsviktig samhällsnyttig verksamhet i privata händer då man tillsammans med Upplands- och Västmanlanlands län låter företaget Medhelp ta över ambulansbedömning och utlarmning. Om jag inte misstar mig så lär det (tyvärr) även vara socialdemokratiska politiker bakom de beslutet. Läs gärna med om detta i Gunnalinds blogg http://gunnalindsblogg.blogspot.com. Det kan vara bra att börja ordna till det i egna led innan vi går vidare……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s