Regeringen sviker Västsahara

Den 14 december röstade EU-parlamentet ner det provisoriska 1-åriga fiskepartnerskapsavtalet med Marocko. Avtalet har varit mycket kontroversiellt eftersom det inbegriper det av Marocko ockuperade Västsaharas territorium. Avtalet har dömts ut av åtskilliga folkrättsexperter men har trots det tillåtits fortskrida. Fram till den 14 december. Det var en stor seger.

När miljö- och jordbruksutskottet idag sammanträdde behandlade vi den anmodan som kommissionen lagt fram om att få mandat från ministerrådet om att inleda nya förhandlingar med Marocko om ett nytt fiskepartnerskapsavtal.

Landsbygdsminister Erlandssons (C) ståndpunkt var chockerande. Den svenska regeringen vill tillmötesgå kommissionen och ge mandatet. Det är skamligt.

Hjälp till att sprida debatten om detta. Beslutet är ännu ej taget. Det finns fortfarande tid att stoppa ett svenskt ja.

Här är det rödgröna pressmeddelande som gick ut efter mötet.

Regeringen sviker Västsahara

Efter att EU-parlamentet den 14 december stoppat det provisoriska fiskepartnerskapsavtalet med Marocko vädjar nu EU-kommissionen om ett mandat att inleda nya förhandlingar. Och landsbygdsminister Eskil Erlandsson meddelade idag på möte med riksdagens miljö- och jordbruksutskott, att han är beredd att ge kommissionen ett sådant mandat trots att det innefattar vattnen utanför Västsahara.

– Motståndet mot fiskepartnerskapsavtalet mellan EU och Marocko har varit starkt från svensk sida, vi är därför chockade över att regeringen nu är beredd att ge mandat till förhandlingar som inkluderar fisket utanför Västsahara. Avtalen bygger på folkrättsvidriga grunder, det är inget som Sverige ska ställa sig bakom, säger Jan-Olof Larsson (S), Sara Karlsson (S), Kew Nordqvist (MP) och Jens Holm (V), alla ledamöter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Kritiken mot EU:s fiskeavtal med Marocko har varit stark eftersom det ger fartyg från EU rätt att fiske på vatten som tillhör det ockuperade Västsahara, vilket strider mot folkrätten. Flera medlemsländer har varit kritiska till avtalen och en majoritet i EU-parlamentet stoppade alltså ett nytt avtal den 14 december. Men när kommissionen på möte med ministerrådet bad de länder som var emot att förklara sitt motstånd valde Eskil Erlandsson (C) att inte yttra sig.

Sverige var det första land som protesterade mot avtalen när den svenska jordbruks- och fiskeministern Ann-Christin Nykvist (S) 2006 som enda land röstade nej till avtalet.

Ledamöterna Sara Karlsson (S) och Jens Holm (V) har båda nyligen besökt området och kunnat konstatera, att övervakningen inte fungerar och att västsaharierna inte fått del av det ekonomiska stödet från EU.

Överläggningen med regeringen bordlades vid morgonens utskottssammanträde och ska återupptas på utskottets sammanträde på tisdag 24 januari. Slutlig svensk ståndpunkt antas senare av EU-nämnden.

Kontaktuppgifter:

Jens Holm (V) 070-825 08 89
Sara Karlsson (S) 070-824 80 53
KewNordqvist (MP) 070-825 07 87
Jan-Olof Larsson (S) 070-658 30 24

———————

På bilden ovan syns för övrigt det bistånd i form av fisk från Thailand som Sverige ger till västsaharierna medan deras eget vatten fiskas ut av andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s