En bit av Indien

Jag kom i söndags kväll hem från en veckas studieresa i Indien med miljö- och jordbruksutskottet. Vi åkte dit för att bland annat titta på och diskutera avfallshantering, klimat och kemikalier.

Vi besökte både en textilfärgningsfabrik och två läkemedelsfabriker och kollade på reningsverk. Vi mötte representanter från miljöorganisationer och företag i runda bordssamtal och vi åkte en tur runt i områden med återplanterade mangroveträd. Bland annat. Det var ett bra och späckat schema.

En av de saker man slås av i de indiska städerna är soporna som ligger i drivor överallt. Det finns inga system för att samla in dem. De bara kastas överallt. Vissa lever bland soporna, letar bland dem i jakt på säljbara saker. På måndagen besökte vi ett projekt i Dehli som gick ut på att organisera skräpplockare och få deras barn att gå i skolan.

Hjärtskärande. Jag tror inte att det behövs någon mer kommentar än så.

Och det är verkligen med blandade känslor man upplever såväl fattigdomen som miljöförstörningen. Som vit (och högavlönad) europé med flera gånger större ekologiskt fotavtryck kände jag utöver sorg och ilska också skuld och skam. Samtidigt är det också otroligt fascinerande med alla människor, och denna blandning av människor, glädjen, vänligheten.

Och allt var inte bara elände. Vi besökte en övergiven jätteräksodling samt ett större område där mangroveträsk hade skövlats i stor skala. På båda ställena har mangrove återplanterats tack vare projekt av organisationen ”Mangroves for the future”. Hoppfullt ändå, och förhoppningsvis får Naturskyddsföreningens kampanj det genomslag den är värd så att alla dissar jätteräkor/tigerräkor/scampi. Då har dessa kustområden (som absolut inte bara finns i Indien) en god chans att återfå sin motståndskraft mot oväder och tsunamis, och ekosystemen kan tillåtas fungera och ge en bas för småskalig ekonomisk verksamhet för lokalbefolkningen.

Jag kanske återkommer till Indienresan här någon dag, jag har nog ännu inte sorterat och tagit in alla intryck. Jag ska också försöka få tillbaka de bilder som min kamera på eget bevåg gjort sig av med.

Till sist en bild på hela delagationen. Ett kul gäng. Framför Gandhi utanför parlamentet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s