Debattartikel om varför (M) inte följer beslut fattade i Sveriges riksdag

Hej! Här är en debattartikel jag och Hans skrivit till alla länets tidningar. Hittils är det enbart Folket som publicerat den:

Det är anmärkningsvärt att socialförsäkringsministern Ulf Kristersson (M) vägrar att följa beslut fattade av Sveriges riksdag. En majoritet i riksdagen har vid två tillfällen 2010 och 2011 beslutat att vi ska gå tillbaka till de gamla sjukförsäkringsreglerna.

Reglerna att de sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas efter 180 dagar måste förändras. Majoriteten har beslutat att vi ska gå tillbaka till de gamla reglerna.

Det regelverk som vi har idag innebär att de sjukskrivnas arbetsförmåga prövas mot en fiktiv arbetsmarknad. Vilket har lett till att människor i rehabilitering som kanske jobbar 60 procent sorteras ut på grund av att de anses kunna arbeta 100 procent med en annan arbetsuppgift som inte finns. De sägs upp från en fast anställning och hänvisas till ett arbete, som de visserligen kan utföra, men jobbet finns inte. Det är helt oacceptabelt.

Det finns brister även i det system som majoriteten beslutat att återgå till, det är vi väl medvetna om. Men det är ändå avsevärt bättre än det system vi har idag.

Istället för att följa riksdagens beslut väljer Kristersson att gå till Försäkringskassan för att låta dem utreda om det kan finnas en tredje väg att gå. Samtidigt som människor, som är under rehabilitering, tvingas lämna sina anställningar varje vecka. För att ta ett jobb som inte finns.

Det enda rätta vore naturligtvis att följa majoritetsbeslutet i riksdagen omgående. Återgå till det system vi hade innan försämringarna och utred under tiden vad vi ska ha för regler sedan. Vi måste få bort det moment 22 som finns i sjukförsäkringsreglerna där människor slängs ut i arbetslöshet. Det är inget brott att bli sjuk så varför straffa den sjuke?

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson visar en nonchalans och arrogans mot riksdagen med sitt agerande. Han visar nonchalans och arrogans mot det svenska folket då han inte följer de folkvaldas majoritetsbeslut

Caroline

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s