Studsvik

Hans Ekström, vår distriktsordförande sa: ”man kan inte vara riksdagsledamot från Sörmland och inte ha koll på Studsvik!”

Sagt och gjort så besökte vi företaget som ligger i Nyköpings kommun, i fredags. Mycket intressant och spännande.

http://www.studsvik.com/sv/

Studsvikskoncernen är en världsledande leverantör av tjänster till den internationella kärnkraftsindustrin. Verksamheten startade redan 1947 då man hette AB Atomenergi. Oavsett vad tycker om kärnkraft måste man ändå bli väldigt imponerad över den kunskap som finns i företaget och i Sverige.

Man är väldigt duktig på kärnavfallshantering av alla de slag, återvinning, avveckling och rivning, driftoptimering och teknik och underhållstjänster.

Bra! Det känns inte helt tryggt att läsa om det Japanska haveriet och bortglömda dammsugare.
Men här kände man sig faktiskt trygg. Kompetens och säkerhet från det att man klev in på anläggningen.

Ett kunskapscentrum i behov av ny kunskap. VD Magnus Arbell berättade att han skulle kunna anställa 30-40 pers. på rak arm om han bara kunde hitta rätt kompetens och person.

Vart man än kommer i företagsvärlden så hör jag samma sak. Behov och saknad av kompetens. Hur man än tar till sig statistik så ser man tydligt att arbetslösheten ökar och framförallt bland ungdomar. Det finns bara ett svar på den obalansen eller missmatchen som någon kallar det. Utbildning. Att satsa på utbildning och forskning är att investera i Sverige och dess invånare. Vad man än tycker om kärnkraft så är det ändå viktigt att vi som land har en god kunskap i om hur det fungerar och hur vi hanterar den.

Caroline

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s