När man reser har man något att berätta, S-gruppen i Utbildningsutskottet reste till Kanada

En del av riksdagsuppdraget är att besöka olika verksamheter och ta del av ”verkligheten” både i och utanför Sveriges gränser. Vi har mycket att lära av andra länder även om vi ibland tror att vi är bäst på det mesta.

Det finns stipendiepengar att söka hos talmannen om man har en bra ide på vart man skulle vilja resa och varför. Den grundläggande regeln är att det ska vara till nytta i ditt riksdagsuppdrag.

I vår s-grupp i utbildningsutskottet har tanken länge funnits. Vi vill veta vad andra länder gör för att nå goda resultat i skolan, vi vill veta vad forskningen säger och vi vill veta vad olika kommuner och skolor gör i Sverige för att bli så bra som de faktiskt är.

Under vecka sex fick vi möjligheten att besöka Kanada och ta del av vad de gör. Några lärdomar därifrån:

”Var överens över partigränserna och i hela organisationen över några få mål och fokusera på dem.” Så här uppfattade jag hur de tänkte:

1. Höja elevers och studenters kunskap och utveckling. Stenhård utvärdering och höga förväntningar på målupplevelse på alla nivåer. Under ganska stor frihet. Forskning och beprövad erfarenhet är vägledande och länken mellan politik och vetenskap är stark. Hårda krav och stöttning till lärare, skolledare och elever.

2. Reduce gaps in achivement. Slut och överbrygg klyftor. Det ska inte vara någon skillnad på vilken skola eller klassrum du går i eller vilka föräldrar du är född av.

3. Allmänheten ska ha förtroende för skolan och utbildningssystemet.

Lättare sagt än gjort, eller hur? Men vill man tillräckligt mycket, styr tillräckligt mycket utan att detaljstyra, litar på professionen och ger förutsättningar så verkar det ändå fungera. Som politiker kanske man kan dra slutsatsen att leverera en verktygslåda i stället för en pekpinne.

De senaste årens svartmålning från vår nuvarande utbildningsminister Jan Björklund är förödande. Här är en läsvärd artikel av Sten Svensson om Björklund, läs den: http://www.skolaochsamhalle.se/tavlan/sten-svensson-nar-verkligheten-hinner-ifatt-jan-bjorklund/

Vi har mycket kvar att fundera över och formulera vad gäller Socialdemokratisk skolpolitik. Hoppas att våra erfarenheter från vår resa kan bidra till detta.

/Caroline

PS Min kollega Gunilla Svantorp bloggade också från Kanadaresan, här är en länk: DS

http://blogg.vf.se/gunillasvantorp/2012/02/11/fantastiska-saker-hander-nar-man-har-fantastiska-larare/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s