8 mars, internationella kvinnodagen


För ett tag sedan träffade jag en mycket engagerad vårdlärare som berättade om vilka fantastiska resultat hennes elever gjorde. Hon berättade bland annat om en kvinna som kom till Sverige för fem år sedan och som nu går ut med högsta betyg i alla ämnen.

Det vårdläraren bekymrade sig över var vem som skulle ta över efter henne då hon snart skulle gå i pension. Hon menade att många tänkbara kandidater hellre går till mer välavlönade jobb, till exempel till företagshälsovården.

Hennes lönesättande chef var med vid tillfället och säger:
-”Ja, men du får ju så mycket tillbaka!”

Under alla mina år som Kommunalare har jag stött på det där synsättet hur många gånger som helst. Du får så mycket tillbaka i form av uppskattningen och tillfredställelsen att hjälpa andra, underförstått, var nöjd med det!

Oavsett vilket jobb man har och vilken uppskattning man får för det, så är det intressant vad man får tillbaka också i form av lön. Alla vill försörja sig även om man får dagens ros i tidningen.

Kvinnor har idag 85,7 % av männens löner. Det här är en strukturell lönediskriminering som är riktad mot yrken i första hand. Män drabbas också i kvinnodominerade yrken.

Det som spär på den strukturella ojämlikheten är att det är så oändligt mycket vanligare med deltid i de kvinnodominerade yrkena. I Sörmland går det 3,1 deltidsarbetslösa kvinnor på 1 man. Mer än hälften av alla kvinnor mellan 16-24 år har en tidsbegränsad anställning. Ungdomar kommer ofta in på sitt första jobb med en tidsbegränsad anställning, men i Kommunal är snittåldern på timanställda 35 år!!

I Katrineholms-kuriren idag intervjuas biträdande butikschefen på en klädbutik om jämställdheten på arbetsplatsen:
-”Vi är ju bara kvinnor här. Vi har inga män alls här. Förmodligen beror det på att alla är deltidsanställda och det är nog inte så många män som vill jobba deltid.”

Skulle vilja att KK också ställde motsvarande fråga på butiker som säljer plankor och färg eller tv-apparater och kylskåp. Jag är nästan övertygad om att de inte skulle få samma svar.

8 mars är en dag för reflektion om likabehandling är rubriken på första sidan i nämnda tidning. På förkommen anledning vill jag också påminna om att det är en kampdag!

/Caroline

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s