Facklig politisk samverkan är viktigt!

Riksdagsuppdraget kan vara väldigt varierande och allt vi gör märks kanske inte alltid utåt så mycket?

Jag har fått äran att vara kvittningsperson i den socialdemokratiska gruppen, Länsbänksansvarig för (s)örmlandsbänken, sitter i arbetsutskottet för utbildningsutskottets utvärderingsgrupp och blev nyligen även invald i festkommittén där.

Men det sido-uppdrag som jag har och är mest stolt över, är att jag samordnar den fackliga studiegruppen i (s)riksdagsgruppen. Vi är ett gäng ledamöter som har en aktiv facklig bakgrund i någon av LO förbunden. Vi är ett nätverk som tagit på oss ett särskilt ansvar för att lyfta in de fackliga och arbetsplatsnära frågorna i politiken. Vi försöker vara ute och träffa fackförbunden och dess medlemmar så ofta det går.

Det är helt enkelt facklig-politisk samverkan. En samverkan som bygger på en gemensam ideologi och människosyn och som har spelat en viktig roll för Socialdemokratisk idéutveckling. Behövs den idag? Jag svarar helt klart ja!

Man kan inte bygga ett jämlikt samhälle med möjlighet för människor att bestämma över sitt eget liv om man bortser från arbetslivets villkor. Den utveckling vi har i arbetslivet idag övertygar mig om att facklig-politisk samverkan behövs mer nu, än på mycket länge. Fler tillfälliga anställningar, uppdelade arbetsscheman, tidspress, inhyrd arbetskraft under slavlika förhållanden och uttalade ambitioner från regeringens sida att få låglönemarknaden att växa är tecken på att vår svenska modell behöver stärkas.

En grundläggande del i vår svenska modell är starka parter på arbetsmarknaden. Att vi har haft det i Sverige bygger delvis på vår modell med den frivilliga och fackliga a-kassan.

Den fackliga organisationen har två centrala intressen; höga reallöner och hög sysselsättning. Facket har alltså ett intresse av att medlemmar inte tvingas att ta arbete till lägre lön än de avtalsenliga och samtidigt ett intresse av att arbetslösa faktiskt står till arbetsmarknadens förfogande och aktivt söker lämpliga arbeten. Detta system har haft stor betydelse för omvandling och omställning på arbetsmarknaden utan att löntagare har tvingats att konkurrera med låga lönekrav och sämre arbetsvillkor. Ett system med smidiga omställningslösningar är viktigt för konkurrenskraften i den svenska ekonomin. Trygghet i förändring är något som gynnar både samhället i stort, arbetsgivare och arbetstagare. Därför bör det finnas intresse av att utveckla det.

Fackliga a-kassor bidrar också till att det blir rationellt för löntagare att både vara med i en fackförening och i en a-kassa. Man kan se det som två sammanhållna försäkringsskydd. Dels en försäkring för det som kan hända i ditt arbete – det fackliga medlemskapet. Dels en försäkring om man blir arbetslös – arbetslöshetsförsäkringen. Forskning har påvisat detta samband, vilket är centralt för den svenska modellen, eftersom en hög organisationsgrad är en förutsättning för att villkoren på arbetsmarknaden ska kunna regleras med kollektivavtal.

Den borgliga regeringen införde regler i a-kassan som innebar kraftigt höjda avgifter. Det blev svårare att komma in i den och villkoren försämrades i den så en halv miljon människor lämnade försäkringen. Förutsåg regeringen detta? Ja det tror jag. Det är ett effektivt sätt att urholka den svenska modellen. Att nu komma med förslag om att införa en obligatorisk a-kassa och säga att man är orolig för att så många står utanför är rent av vilseledande.

Ändrar man inte villkoren i den, som att sänka avgiften, höja taken, sänka trösklarna in och förbättra innehållet i den har man bara lyckats med en sak: att skilja a-kassan från facket och därmed urholka den svenska modellen ytterligare.

Läser idag både om Miljöpartiets förslag att slå ihop sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen och en insändare från en partikamrat om att facket klarar sig utan a-kassan . ”Det är ingen som förstår varför den kopplingen är viktig utanför kretsen av de närmast sörjande”, skriver denne.

Men då måste vi väl hjälpas åt så att den kunskapen kommer utanför den kretsen då, eller hur?

Ett lätt sätt att lära sig är genom att göra LO:s nätbaserade utbildning:

http://itskolan.lo.se/omakassan/#Scene_1

/Caroline

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s