Volvo, båtresa, KU och lite vårbudget

I fredags, 20 april, besökte S-bänken Volvo CE i Eskilstuna. Vi fick en positiv bild av läget i företaget och dess utveckling i Eskilstuna. Volvokoncernen totalt har cirka 2 500 anställda i Eskilstuna varav lejonparten arbetar med utveckling, försäljning etc. Själva fabriken sysselsätter cirka 800 personer och de tillverkar strategiska komponenter som monteras i Europa och vissa andra delar av världen. Vilken förändring av sammansättningen av personalen, när jag hade sommarjobb på Volvo var det 3 500 anställda varav 400 på kontoret och resten var på golvet. Kanske ser vi lite av partiets utmaning i de siffrorna. Efter besöket på Volvo talade jag på Rotary-lunch om Eskilstuna i rikspolitiken.

Söndag – måndag åkte ca 1000 sossar båt på Ålands hav. Jag måste erkänna att jag är skeptisk till finlandsbåtsturer, men det var en lyckad seglats. Stefan Löfvén höll ett bejublat anförande och detta bidrog till en ”feel-good-faktor” som höll i sig hela resan.

På S-riksdagsmötet i tisdags diskuterades förutsättningarna för vårt svar på regeringens vårproposition. Hela paketet presenteras den 2 maj. Det är ganska självklart att det begränsade utrymme som finns om man vill värna statens finanser kommer att användas för att tillse att människor får förutsättningar att få ett jobb. Det är bra för den enskilde, det är bra för företagen och det är bra för skattkistan. Med en full skattkista kan man göra mycket kul! Mer omfattande åtgärder och hel politik har vi möjlighet att presentera i höstbudgeten. Något som blivit allt mer uppenbart är att landets kommuner och landsting kommer att få en väldigt ansträngd ekonomi. Detta förvärras av att regeringen tvekar att införa det nya utjämningssystemet som en enig utredning presenterat. Skälet verkar vara att en del moderatstyrda kommuner drabbas av översynen. Framöver måste vi se till att utjämningssystemet genomförs. Men också tillse att ökade resurser till landstingen prioriteras.

Vi Socialdemokrater föreslår bland annat, som en del av den kommande vårbudgeten, att ett system med utbildningskontrakt införs. Syftet är att hjälpa unga till jobb och praktik, och att samtidigt betona det egna ansvaret för att göra sig anställningsbar genom gymnasiekompetens. Kunskap och arbete bygger Sverige och det är av yttersta vikt att vi kommer tillrätta med den höga ungdomsarbetslösheten!

Kontraktet vänder sig till den som är arbetssökande, under 25 år och inte har fullgjort gymnasiet. Den som är ung och söker jobb erbjuds:
• Jobb enligt ”Västeråsmodellen” med avtalsenlig lön på halvtid och studier på halvtid.
• Praktik hos privata eller offentliga arbetsgivare samt studier på halvtid eller deltid.
• Utbildning på heltid, vid komvux, yrkes-vux eller folkhögskola.
• Ett särskilt studiestöd eller förhöjt studiebidrag.

Enligt de lagar och regler som finns idag villkoras ersättningar från det offentliga med att utbildningskontraktet fullföljs. Kontraktet ska både gälla nya insatser med jobb och praktik samt den befintliga arbetsmarknadspolitiken, t ex arbetsmarknadsutbildningen.

När jag var på kryssning i måndags förhördes Maud Olofsson om SAAB-affären. Den utfrågningen och det material som presenterades på SVT igår kväll leder till att man får ytterligare frågor. Hur har regeringen agerat? Vilken information har regeringen haft? I morgon kommer KU att förhöra den tidigare högskoleministern Tobias Krantz om hans och hans departements hantering av en brottsmisstänkt, senare friad, överläkare. Enligt anmälan och det material som hittills finns framme har departements tjänstemän agerat på ett sätt som kan ifrågasättas och därför kan ministern ställas till svars för.

/Hans

Caroline, Jag, Jocke Höök, Sara samt Magnus Bäärnhielm vid vårt besök på Volvo i Eskilstuna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s