Industrin och näringslivet är inte ett särintresse, det är ett allmänintresse!

Den senaste tiden har vi i (S)örmlandsbänken besökt flera företag, bland andra Studsvik i Nyköping, Volvo CE i Eskilstuna och senast igår, 2 maj, SSAB.

De är framgångsrika, globala och i vissa fall världsledande företag. De exporterar material, produkter, service och kunnande över hela världen. Det är viktiga företag för vårt exportberoende land. De skapar jobb i Sverige och i världen och i och med det skapar dessa företag välfärd! Det är stora koncerner som ”går som tåget”! De går med vinst! Även om jag tycker att det är viktigare att just tågen går i tid än med vinst.

Politiskt kan man göra mycket för att hjälpa dessa företag och alla andra företag i landet. Gemensamt för företagen jag träffat är att alla säger sig vara villiga att anställa idag! Men de har dessvärre också ett gemensamt problem. De finner inte rätt kompetens!

När jag frågar hur jag som politiker kan hjälpa dem. Svarar de att Sverige måste ”satsa på strategiska forskningsprogram. Samverkan behövs på alla nivåer om vi ska lyckas utbilda människor så de är rustade för att ta de jobben som finns. Staten, tillsammans med oss företag, skolan och facken bör ta ett gemensamt ansvar”. Jag delar absolut deras uppfattning!

Vi Socialdemokrater vill öka samverkan mellan näringslivet och samhället för att kunna ta tillvara på varje gnutta kompetens och kreativitet som finns i landet och sprida dem på världens marknader. På så vis skapar vi jobb i Sverige!

I det här perspektivet är den gröna omställningen en enorm möjlighet. Hållbar utveckling är inte bara viktig och lönsam, den är även möjlig. Men då krävs det att vi politiker hjälper till att skapa rätt förutsättningar.

”Industrin och näringslivet är inte ett särintresse, det är ett allmänintresse!”, detta sa en från ledningen från ett av företagen vi besökte till mig. Fredrik Reinfeldt hade tydligen uttryckt motsatsen, att ”industrin är ett särintresse”. Jag delar verkligen inte Reinfeldts resonemang! Samma person var oerhört besviken på Näringsministrarna, först Maud Olofsson och nu Annie Lööf. Centerledarnas ovilja till samverkan, deras uppenbara ointresse att möta företagen och samtala och genom gemensam dialog finna lösningar för landets bästa, var olyckligt och mycket märkligt.

Jag tycker själv att de båda näringsministrarnas agerande varit märkligt. De verkar inte våga ta tag i dessa viktiga frågor för, hemska tanke, det kan väl inte var så att de inte vill? Eller är alltihopa ett strategiskt spel för att skapa lönedumpning i vårt land? Har de hakat på sitt eget ungdomsförbunds kampanj ”Fuck facket forever”? Det är allmänt känt att de inte gillar vår svenska kollektivavtalsmodell, där arbetsmarknadens parter sätter lönerna, inte politikerna. Den framgångsrika modell som är unik för vårt land, där parterna tar sitt ansvar. Den modell som i allra högsta grad bidragit till att vi historiskt setts som ett välfärdsland.

Annie Lööf har sitt recept klart för att bota arbetslösheten, sänkt ingångslön för alla med 25 procent! Detta till trots att Reinfeldt själv, häromdagen, sa att de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga inte haft någon effekt på ungdomsarbetslösheten.

Dessvärre ser vi facit idag, när var fjärde ung står utan arbete. Här har Alliansen misslyckats enormt. Det är inte lönesänkningar som är medicinen, nej det är istället ökad kunskap, ökad kompetens och en bättre skola för alla! Då ökar kompetensen och då ökar kunnandet ute på arbetsplatsen, då ökar framgångarna för våra företag.

Vi måste ta politiskt ansvar genom att satsa mer på utbildning. Ge människor en andra och, om så behövs, en tredje och en fjärde chans till kompetenshöjande åtgärder. Vi måste satsa på yrkesutbildningar och vuxenutbildningar. Vi måste tillvarata och använda varenda enskild individ för att bygga landet framgångsrikt. Vi ska ge våra medborgare möjligheten att utvecklas så att de på bästa sätt kan bidra till Sveriges väl. Det är en viktig komponent om man vill motverka utanförskap. Det är viktigt att alla bidrar efter bästa förmåga, vi politiker kan skapa förutsättningar för att höja förmågan. Kunskap och arbete bygger Sverige!

/Caroline

Länk till Socialdemokraternas vårmotion:

http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Varbudgetmotion-2012/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s