KU:s betänkande klart!

Idag har vi haft presskonferens om Konstitutionsutskottet betänkande. KU har sedan 1809 granskat statsrådens ämbetsutövning. I år riktas kritik mot statsråd i nio ärenden. Tre i politisk enighet och då föga förvånande i ärenden som inte har någon större sprängkraft. I övriga ärenden kan vi ur oppositionssynpunkt hävda att regeringspartierna agerar vakthund runt sina ministrar och de anklagar säkert oss för att politisera våra ställningstaganden.

Det finns en del tämligen solklara fall där statsråd tydligt har överskridit sina befogenheter. Ett sådant exempel är hur arbetsmarknadsministern Hillevi Engström agerat mot riksdagens EU-nämnds ställningstagande i ministerrådet. Därmed har hon bundit Sverige till ett ställningstagande mot riksdagens vilja. Om detta fick bli praxis skulle betydande makt flyttas från riksdagen till regeringen.

Ett solklart fall där regeringen och ett statsråd har agerat utanför sina befogenheter är tidigare forskningsministern Tobias Krantz agerande mot en mordmisstänkt barnläkare. Där har statsrådet och departementet försökt hitta på en ny praxis utan stöd i lagar och förordningar. Dessutom har agerandet präglats utav stor klantighet och med stor okänslighet mot den enskilde.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, som i och för sig är en himla trevlig person, har å andra sidan inte haft tillräckligt stor dialog med Trafikverket och därför har hon varit oinformerad om att en stor del av de 800 miljonerna till förbättrat järnvägsunderhåll istället gick till att köpa ut en dålig upphandling. Cirka 125 miljoner gick dit istället för till att rusta järnvägen.

I frågan kring den amerikanska så kallade SDU-verksamheten mot svenska medborgare framkommer en besvärande bild om att svenska myndigheter styckevis och delt haft kännedom om verksamheten. Denna information har ingen sammanställt. Därför har regeringen inte känt till verksamheten. Hade det för Riket varit en allvarligare händelse hade det varit oerhört bekymmersamt att ingen la pusslet. En primitiv, men för en socialdemokrat skojig, skadeglädje kan jag inte låta bli att känna då KU enigt skriver om den moderate partisekreterarens inblandning i regeringens hemsida. Allt visar sig i och för sig vara korrekt skött men KU uttalar ändå vikten av att hålla skillnad på parti och regering.

/Hans

http://www.riksdagen.se/sv/Start/Press-startsida/pressmeddelanden/2011121/KUs-granskning-av-regeringen-klar/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s