Besök på stora och små verksamheter

I måndags besökte S-bänken försäkringskassan i Eskilstuna. Vi fick en bild av hur Försäkringskassan arbetar och hur utvecklingen ser ut med sjukskrivningar. En tydlig bild är att sjukskrivningarna ökar och det som överraskar för en som mig, som inte är insatt i socialförsäkringar, är att den längre sjukfrånvaron står för en så stor del av den totala sjukfrånvaron. Det väcker många tankar! Vad som gläder en som fått varit bank åt en kompis som inte fick ut pengar från Försäkringskassan i tid, är att handläggningstiden för ärendena sjunkit kraftigt. Vi fick också en bild av att ungefär hälften av dem som blivit utförsäkrade och varit på en vandring hos Arbetsförmedlingen därefter kommer tillbaka till Försäkringskassan.

Efteråt besökte vi Alfa Laval i Skogstorp utanför Eskilstuna och tittade på deras väldigt speciella tillverkning av separatorer. Det var fascinerande att ”titta på plåtbitar” värda över en halv miljon och få insikt i hur stor precision som krävs. Som vanligt på industribesök blir bilden tydlig att en översyn måste göras av det svenska systemet för att hantera de allt snabbare förändringarna i konjunkturen.

Efter många av våra företagsbesök är ett bestående intryck, att vi här i vackra Sörmland, har många företag med en världsledande spetskompetens. Det är oerhört glädjande och som sörmlänning blir man verkligen stolt! Den drivkraft, kompetens och yrkesstolthet som vi möter hos de flesta företagarna, även de mindre, är också det något att imponeras över.

Tisdag besökte bänken Statoils nordiska centrallager i Flen. Jag måste erkänna att jag åkt förbi ”en miljon gånger” men aldrig sett skylten. Det är fascinerande att se hur lagerarbete blivit helt beroende av IT. Som vanligt i Sörmland framfördes naturligtvis också synpunkter på infrastrukturen. I Flens fall främst riksväg 55.

På vägen hem besökte vi Jürss mejeri i Flen. Där inhandlade jag två illaluktande men väldigt goda ostar.

På nationaldagen höll jag traditionsenligt tal klockan 8:00 vid Sundbyholms slott. Temat för mitt nationaldagstal var behovet av en mer inkluderande svenskhet där både Zlatan och Loreen ryms. På kvällen såg jag att statschefen lämnade över en svensk fana till de Romska ungdomsförbundet. Det är ett steg i rätt riktning, efter 500 års närvaro i landet!

/Hans 

Länkar:

http://jurssmejeri.se/

http://local.alfalaval.com/sv-se/Pages/default.aspx

 http://www.statoil.se/FrontServlet

http://www.fk.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s