Volvo, Nyföretagarcentrum och Egen el

En av de roligaste aktiviteterna som jag gör i mitt uppdrag som ledamot är arbetsplats- och företagsbesök, så igår, torsdag, var det en rolig och lärorik dag.

Fredrik Olovsson och jag besökte Volvo i Flen och träffade dess vd Stefan Edlund och de fackliga representanterna Marita Karlsson och Kristoffer Fredriksson.

Bara det är en bra början, att få träffa både företagsledningen och de anställda ger ofta en mycket bredare bild.

Återigen slår det mig vilken fantastisk kompetens det finns i Sörmland. Visste du att Volvo i Flen är navet för all motorrenovering som Volvo gör på sina produkter i hela världen?

Det är ett riktigt hantverk man gör och det kretslopptänk som Volvo har skulle behövas i fler företag och i fler produkter som produceras. Affärsidén är ”Garanterat begagnat”. Man tar helt enkelt in Volvomotorer som gått ”sisådär” en 150 000 mil, plockar isär dem, renoverar och levererar en produkt som är bättre än vad den var från början som ny.

Vi diskuterade en hel del om utbildningsfrågor och behovet av kompetensförsörjning. Regeringen har haft en uttalad ambition att uppvärdera gymnasieutbildningarna, men att sänka kunskapskraven så att de inte längre ger behörighet till högskoleutbildningar har snarare fått mottsatt effekt. Ungdomarna väljer inte programmen. I Flen har man till och med fått lagt ner Industriprogrammet på gymnasieskolan som ligger mittemot, på samma gata som Volvo.

IF Metall och Volvo har tagit saken i egna händer och startar en utbildning i samarbete med Arbetsförmedlingen och Göteborgs Tekniska College som heter Volvosteget.

Koncernen avsätter nu 450 miljoner under tre år för att utbilda 1200 arbetslösa ungdomar i hela landet, 400 stycken per år, mellan 18-24 år. Man erhåller avtalsenlig lön och man kommer att varva utbildning med praktik. Ett utmärkt initiativ! Den 4:e september är det öppet hus i Flen och den 8:e i Eskilstuna. Läs mer på http://volvosteget.se/ , men tänk på att sista ansökningsdagen är redan den 16:e september.

Nästa besök var på Västra Sörmlands Nyföretagarcentrum och Anne Hofstedt som är den ansvarige för Katrineholm, Flen och Vingåker. Claes Holm, partidistriktets facklige ledare och styrelseledamot i Nyföretagarcentrum, var också med. Det är en ideell förening som finns i 200 kommuner och sysslar med kostnadsfri rådgivning till personer som vill starta företag. Ett ganska framgångsrikt koncept för tillväxt är det.  Det finansieras av företag och kommunerna, samt en liten, en allt för liten del, av staten. Statens bidrag till Västra Sörmland var senast 2,5 miljoner. ”Som ett par bättre fester på Grand hotell” sa någon, men jag har glömt vem.

Har du planer på att starta eget rekommenderar jag dig att kontakta dem http://www.nyforetagarcentrum.se/katrineholm/ . Bland annat har man öppna utbildningar på tisdagar.

Vi avslutade dagen på Johan Ehrenbergs ”Egen El” kulle i Katrineholm. Ni vet JohanETC som fullkomligt brinner för klimatfrågan och verkligen har gjort något åt det på riktigt.

Just för dagen hade han en utbildningsgrupp från ABF där. De ska snart starta cirklar om egen el, solceller, vindkraft och klimat. Gillar tanken skarpt. Jag fick en intressant bok av Johan som han själv skrivit ”Johans lilla egen el bok”. I den kan man få många bra tips, stora som små, om hur man själv kan förändra sin el-konsumtion.

Redan nu på söndag, den 26 augusti, händer det saker i parken, klockan 11:00 är det öppet för allmänheten. Det ska till en folkrörelse för att förändra världen. Titeln på Johans föredrag är: ”Visst kan du förändra världen, vem skulle annars göra det?

http://egenel.etc.se/

/Caroline

http://sv.wikipedia.org/wiki/Volvo_Parts_i_Flen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s