Jobben först?

Den långdragna konflikten om det planerade kalkbrottet i Bunge på Gotland, eller framför allt den uppståndelse som uppstått sedan ett gäng aktivister i juli valde att slå läger på platsen, har nog fått många att allvarligt fundera över och ifrågasätta vad vi håller på med – egentligen. Om detta skrev Lars Lindström i Expressen igår.

Till att börja med kan man ju fundera över miljöbalken. Denna lag som ska främja en hållbar utveckling och utgöra ett skydd för miljön, naturen, men som i detta fall tillämpats på ett sätt som gör att ett område som varit tilltänkt som nationalpark nu står fritt för exploatering. Där finns över 200 rödlistade arter och det beskrivs av Naturvårdsverket som ett unikt naturområde. Mycket skyddsvärt. Om inte miljöbalken kan skydda ett sådant område från exploatering. Vad kan den då skydda?

Men som socialdemokrat har jag också fått anledning att fundera över det etablerade uttryck som vi ofta svänger oss med – ”jobben först”. En partikamrats uttalande i P1:s studio ett i förra veckan uppmärksammades av bland andra klimatmagasinet Effekt. Hen sa där att Socialdemokraterna gör prioriteringen: 1 – vattnet, 2 – jobben, 3 – naturen och eftersom partiet valt att sätta tron till de experter som menar att det inte föreligger risker för vattnet (vilket det tvistas om) så är det jobben som ska sättas i förgrunden.

Det kan ju, till att börja med, kännas som en rätt brutal prioritering. Att skyddsvärd natur inte är värd att bevara om det står i konflikt med arbetstillfällen. Det har – med rätta – upprört många.

Men det avslöjar också en syn på naturen som vi måste frigöra oss ifrån. Att naturen bara är något trevligt för oss människor att strosa i då och då. Inte att det rör sig om våra grundläggande livsförutsättningar. Tanken om att det går att frikoppla mänsklig aktivitet från naturen är minst sagt problematisk och det är en mycket etablerad tanke i det socialdemokratiska partiet.

Jag menar alltså inte alls att peka ut en enskild partikamrat för ett olämpligt uttalande. Det är nog för många socialdemokrater inte ens ett kontroversiellt uttalande. Synen går igen på alla nivåer i partiet och är välintegrerat i den socialdemokratiska självbilden, ett parti sprunget ur industrialiseringen och som ägnat ett sekel åt ”tillväxtpolitik”.

Att ändra synen på naturen, människans plats på planeten, ja på samhällsekonomin är en överlevnadsfråga såväl för samhället som för vår politiska rörelse. ”Jobben först” är inte svaret på de frågor som samhällsutvecklingen tvingar oss att ställa.

——–

Anna Ardin skrev bra om detta uttalande igår: Menar Socialdemokraterna verkligen ”jobben först”?

1 tanke på “Jobben först?

  1. Man funderade mycket på hur S kan förnya sig nu i tider av socialdemokratisk kris. Att möta utmaningarna för klimat, miljö, resurser och biologisk mångfald borde vara självklara toppfrågor för ett parti som en gång gjorde Sverige jämlikare, mer rättvist och demokratiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s