Begåvad men fattig – back to 1948

De svenska skolresultaten sjunker i internationella jämförelser. Skolsegregationen hårdnar. Inkomstklyftorna ökar. Ojämlikhet och ofrihet breder ut sig.

Vi vet att många barn och ungdomar halkar efter och lämnar skolan utan fullständiga betyg, och att det ofta är just de som återfinns i statistiken över ungdomsarbetslösheten. Det finns också tydliga samband mellan den tilltagande skolsegregationen och de sjunkande resultaten, vilket exempelvis den statliga myndigheten Skolverket pekat på ett antal gånger.

Trots detta sitter den borgerliga regeringen med armarna i kors. Eller ja, ännu värre, förstärker detta. Häromdagen uppmärksammades att regeringens så omhuldade RUT-avdrag används som subvention för privat läxhjälp. Det var visserligen inte nytt, det nya var att regeringen nu vill att detta också ska omfatta läxhjälp för gymnasieelever. Det som tidigare var något som oavsiktligt (??) rymdes i RUT-avdraget ska nu direkt uppmuntras.

Tomas Tobé (M), ordförande i utbildningsutskottet: Det finns många familjer som verkligen vill ge det bästa stödet till sina barn.

Som om det inte skulle handla om huruvida folk HAR RÅD att ge ”det bästa stödet till sina barn”. Det känns som ett uttryck för ett mycket obehagligt klassförakt.

Men det avslöjar också en förskjutning av synen på välfärden. Från den tidigare tanken om att det bästa vi kan ge till våra barn är att vi gemensamt betalar in till välfärden via skattesedeln. Att vi inte bara månar om våra egna barn, utan också om varandras.

Genom att dränera den gemensamt finansierade välfärden på resurser tvingar man folk till privata lösningar på en försämrad situation. Alltså: de som har råd skaffar sig en privat lösning.

(Denna modell kan för övrigt kopieras till vilket välfärdsområde som helst, exv försämrad a-kassa –> privata inkomstförsäkringar).

Så urholkas fundamenten i det svenska välfärdsbygget. Mitt framför ögonen på oss. Resultatet blir ett hårdnande klassamhälle med minskad social rörlighet och en beskuren frihet för allt fler.

Valaffischen ovan är från 1948. Låt oss inte vandra tillbaka dit.

——-

Helle Klein skriver mycket bra om skolan på Dagens Arena idag, med en uppmaning till Stefan Löfven.

Lämna en kommentar