Från ”Made in China” till ”Made for China”

Svenska storföretag är inte längre i Kina för att hitta billig arbetskraft som producerar produkter till den svenska marknaden. Kina är tvärtom en strategisk marknad att befinna sig på.  Det, och mycket annat, fick jag lära mig under vårt besök på Ericsson .

I detta land finns också en mängd människor med hög kompetens som företaget behöver. Varje år utexaminiseras över 6 miljoner människor från de kinesiska universiteten. Det är en enorm siffra.

Ericsson har ett nära samarbete med de stora universiteten och bedriver forskning tillsammans med dem. Det är mycket vi inte känner till om det här landet. Ett exempel är att China Mobile är världens största mobilopperatör och har 250 miljoner användare. En kvarts miljard kunder! Utvecklingen och efterfrågan går verkligen bara rakt upp. Självklart ska Ericsson vara i Kina. Jag funderar över hur det kommer att påverka Sveriges konkurrenskraft i ett internationellt perspektiv framöver.

Vi har också besökt Bejing Normal University där man utbildar lärare. Totalt gick det över 20 000 studenter där. Universitetet var som en liten stadsdel där både studenter och lärare bodde. På området fanns det skolor där bland annat lärarnas barn gick. Där kunde man också praktisera som lärarstudent och prova och forska sig fram till utveckling av undervisningen.

Intressant, men jag undrar om det är den äkta bilden av den Kinesiska skolan som vi såg? Tror inte det.

En normal klass har ca 40 elever. Om jag förstod det rätt så har man ämneslärare redan från 6års åldern då man börjar i skolan. Kinesiska elever ska lära sig mycket. Det Kinesiska skriftspråket innehåller 65 000 tecken. Att skriva ett tecken är också något av estetisk verksamhet. Det är som en bild som man måste göra vacker.

Jag kan tänka mig att pressen på barnen är ganska hög. Du får skaffa dig ett barn som du investerar allt i.. Jag vet att forskningen säger att höga förväntningar på varenda unge är bra, men hur är det med allt för höga förväntningar?

Vi träffade en gymnasielärare från Västerås som var här med några elever för utbyte. Elever som åker hit och bor i familjer och senare så kommer de kinesiska eleverna till Sverige för samma sak.

Jag frågade honom vad eleverna har för reflektioner. Han sa ” ett, de pluggar otroligt mycket och två, individen är inte så viktig här”.

Det finns en Kinesisk elitism som jag tyckte mig se på skolan vi besökte. På skolgården fanns ett plakat med skolans fotbollslag. Barn, 11-12 åringar, som presenterades med bland annat längd, vikt och vad de var bra på.

När skoldagen var slut stod en hel hoper med mor- och farföräldrar och väntade på sina ättelägg.

Arbetande kvinnor går i pension runt 50-års åldern, så att det ska vara möjligt att ta hand om sina barnbarn. Ibland är en resa också bra för att få perspektiv på sitt eget land. Barnomsorg är den bästa reform arbetarrörelsen i Sverige har kommit på.

Det är svårt att förstå Kina utan att sätta sig in i historian och kulturen. Därför är det bra att vi fått mycket dragningar om detta från vår mycket kunniga ambassadör. Men det är också bra att det ordnas möjligheter för oss att besöka ”Den förbjudna staden” för att göra oss en föreställning om hur kjejsartiden påverkat ”tänket” även idag. Vi har också stått bredvid ”Himmelska fridens torg” och besökt ”Maos maussoleum”. Kommunisttiden är ju högst påtaglig även idag, även om att det känns som att Kina styrs som ett multinationellt företag.

Kommer inte riktigt ihåg ordet som någon vi träffade använde, kunde det ha varit ”kapitalism leninism”?

Jag måste bara skriva några rader om maten, det mesta smakar gott men ofta vet man inte vad det är man får i munnen. I går åt jag manet! Ja, åt och åt föresten. Spottade ut lite diskret. Ankhuvud är inte heller så gott, det vet jag nu.

/Caroline

Maten varierar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s