Allmän motionstid, avtackningar och ett intressant seminarium

Just nu pågår allmänna motionstiden. Det innebär att vi riksdagsledamöter går igenom inom vilka områden vi ska lägga förslag till pågående riksmöte. För min egen del blir det delvis en upprepning av de motioner som inte hörsamats. För mig, som för många andra ledamöter, läggs många av motionerna av nätverk av ledamöter. Mina nätverk är till exempel den kooperativa gruppen, den kristna gruppen och HBT-gruppen. Förutom sådana mer formaliserade grupper läggs också så kallade ”bygdens väl motioner”. I några fall lägger jag också motioner utifrån frågeställningar som väckts vid möten med partimedlemmar, företag etc.

För många underleverantörer är storföretagens krav på långa kredittider ett stort problem. Det är inte ovanligt att underleverantörerna får vänta över 100 dagar på betalningen. I Frankrike har nationell lagstiftning införts för begränsning av kredittiderna och jag kommer att lägga en motion om införandet av sådan lagstiftning även i Sverige.

De andra motionerna får ni vänta med att läsa om tills i slutet av nästa vecka.

Jag ingår i ett nätverk av ledamöter som intresserar sig för romernas utsatta situation. Vi hade ett mycket intressant seminarium i måndags. Där fick vi bland annat den chockerande uppgiften att arbetslösheten bland romer uppgår till ca 70 procent i arbetslinjens Sverige. Det finns positiva exempel på vad som kan göras. Ett sådant är den verksamhet man haft inom skolan i Örebro med romska elevassistenter. Man har där lyckats få romska barn att gå färdigt både grund- och gymnasieskola i en mycket högre grad än i andra delar av landet. Här finns mycket att lära för de sörmländska kommunerna.

Under den senaste veckan har jag deltagit i två avtackningar av två mycket hedervärda personer. Jag har uppskattat samarbetet med Västmanlands distriktstyrelseordförande Sven-Erik Österberg under alla år. Sven-Erik är på ett sätt, kanhända den sista representanten, av den typ av socialdemokratiska politiker som gått den långa vägen. Från skogsarbetare till facklig heltidare till kommunalråd till riksdagsledamot till minister och nu landshövding i Norrbotten. Sven-Erik var en väldigt viktig stabiliserande person i den kritiska period vårt parti genomgick efter valförlusten 2010.

Den andre jag avtackade var Sörmlands landshövding Bo Könberg. Bo har skött sitt uppdrag på ett mycket bra sätt. Han har visat en stor insikt för de olika förutsättningar de sörmländska kommunerna haft. Han har också lett länsstyrelsen på ett mycket förtjänstfullt sätt. För mig som historienörd har han dessutom varit en mycket uppskattad samtalskompis.

/Hans

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s