Avskaffa Fas 3 och erbjud istället riktiga jobb

Idag, den 29 september publicerade Eskilstuna Kurirenen debattartikel från oss fyra på (S)örmlandsbänken. Vi vill avskaffa Fas 3.

Artikeln lyder så här:

”Alliansregeringen har misslyckats med jobben. I dag är fler arbetslösa än 2006. Långtidsarbetslösheten har nästan tredubblats. Nästan 32 000 personer befinner sig i dag i Jobb- och utvecklingsgarantins Fas 3. Bara i Sörmland har vi över 1 400 deltagare.

Kostnaderna för Fas 3 är i dag cirka 135 miljoner kronor per månad bara i ersättning till anordnarna. Fas 3 har haft karaktären av ändstation på arbetsmarknaden, det har inte varit tillåtet att studera eller få stöd att starta eget och väldigt få går vidare till arbete eller studier.

Arbetsförmedlingens egen internrevision har visat att så många som nästan hälften av deltagarna i Fas 3 troligen utför ordinarie arbetsuppgifter trots att de inte får betalt för sin insats. Arbetsförmedlingen har i sin återrapportering till regeringen konstaterat att utströmningen från Fas 3 är mycket låg, endast 15 procent har lämnat Fas 3 för arbete eller studier.

I vår budgetmotion, som presenteras nästa vecka, före­slår vi socialdemokrater att Fas 3 avskaffas. Vårt alternativ är att erbjuda riktiga jobb eller utbildning. Varje individ ska få en individuellt utformad plan. De riktiga jobben kommer att vara i näringslivet, kommuner och landsting eller i föreningslivet. För företag kommer det att finnas en lönesubvention i form av ett särskilt anställningsstöd på 85 procent av lönekostnaden. För kommuner och landsting är stödet upp till 100 procent och för föreningar är det upp till 100 procent för tjänster på 75 procent.

För att ökautbildningsmöjligheterna införs nya studieplatser vid komvux och eftergymnasiala studier, till exempel yrkeshögskola. Alla får avtalsenliga löner vid jobb eller bibehållen ersättning vid studier. Vårt förslag innebär attraktiva erbjudanden. Den som inte tar eget ansvar får ingen ersättning.

Vi behöver bryta med regeringens passivitet när det gäller arbetsmarknadspolitiken. Sverige behöver mer framtidsinriktade reformer så att fler kan känna friheten som kommer med att ha ett jobb.”

Denna lördag tillbringar jag i Sköldinge, på Åsa folkhögskola där vi har samlat Sörmlands socialdemokratiska utbildningspolitiker för en intressant heldag. Ibrahim Baylan talar just nu. Jag bloggar mer om utbildningsdagen nästa gång.

/Caroline

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s