Den senaste veckan

I tisdags, 9 okt, när jag personligen deltog i SKL:s chefsutbildning åkte mina bänkkamrater Fredrik, Sara och Caroline till Eskilstuna. De besökte Berga förskola och fick en fin inblick i verksamheten samt förmånen att äta pedagogisk lunch med en hoper tvååringar. Eftermiddagen ägnade de åt studiebesök på den privata vårdcentralen Smeden och med på det mötet var även Svenskt Näringslivs representant Sophia Bengtsson.

I onsdags den 10 oktober besökte S-bänken Oxelösunds hamn. Vi träffade en mycket optimistisk hamnledning som talade mycket om de kommande malmtransporterna från Bergslagen. Det kommer att kunna innebära en stor expansion av verksamheten. Hamnen har även i övrigt väldigt goda utvecklingsmöjligheter. Närheten till Stockholm och resten av Mälardalen, i isfritt läge utomskärs och dess stora djup borgar för detta. Vad som också framgick var också den nästan kannibalistiska överetableringen av hamnar i regionen.

Vi avslutade i Oxelösund med ett besök på det nytillbyggda äldreboendet Björntorp. Vi fick en intressant visning av de nya lokalerna.

På eftermiddagen träffade vi Anastasia Georgiadou som är ägare och grundare till Svensk Personlig Assistans. Vi besökte verksamheten i Katrineholm. Anastasia berättade om hur hon byggt upp sitt företag. Utan tvekan var hon en skicklig entreprenör som på så kort tid byggt upp ett sånt stort företag. Jag hade en intressant diskussion om privata företags villkor inom vårdsektorn. Det är kanske ingen slump att Svenskt Näringsliv, Sophia Bengtsson deltog även här, tycker att socialdemokrater behöver träffa sådana företag just nu?

I Katrineholm träffade vi också kommunalrådet Göran Dahlström som visade oss stadens nyutbyggda stadspark.

Torsdagen deltog jag i ett intressant samtal som Sigtuna Stiftelsen ordnade om religionsfrihet i det moderna samhället, Vi diskuterade också vilka gränser för religionsfrihet som måste finnas i det moderna samhället.

På torsdagskvällen avtackades Wanja Lundby-Wedin på Norra Latin i Stockholm. Jag tycker att Wanja har varit en bra ledare för LO och hon visade också ett mycket gott omdöme i ett för partiet kritiskt läge.

Tack för din insats, Wanja!

Igår, den 15 oktober, besökte S bänken Eskilstuna och träffade där Eskilstuna fabriksförening och Robotdalen. Man berättade om det framgångsrika samarbetet mellan kommunen, näringslivet och akademin i Eskilstuna.

På eftermiddagen besökte vi Försäkringskassan och tog där del av utvecklingen av sjukförsäkringen. Vi är nu inne i en period där de utförsäkrade kommer tillbaks in i sjukförsäkringen och det syns genom att sjukdagarna ökar. Den kommunala fördelningen av sjukdagarna överraskade. Friskast i Sörmland var Eskilstuna- och Vingåkersbor. Mest sjuka är de i Gnesta och Trosa. Är det verkligen så? Kanske är en helhetsbild av människor som befinner sig i försörjningstöd, arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen mer intressant än fördelningen mellan ersättningsslagen?

/Hans

http://www.oxhamn.se/

http://www.svenskpersonligassistans.se/katrineholm.aspx

http://www.eskilstuna-fabriksforening.se/taggar/robotdalen

http://www.eskilstuna-fabriksforening.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s