Prata om integration? Ja, men gör det då.

I dagens DN publiceras ännu en debattartikel på temat ”man måste få prata om integration”, denna gång av den folkpartistiska statssekreteraren Jasenko Selimovic.

Det finns flera problem med denna, hela tiden återkommande, diskussion. Till att börja med är det inte förbjudet att diskutera vare sig migration eller integration. Och det görs hela tiden. Den uppfattning om att dessa diskussioner systematiskt fördöms och tystas som torgförs i artikeln stämmer väldigt dåligt överens med verkligheten. Däremot finns på många håll en väldigt låg tolerans mot diskussioner som utgår ifrån en främlingsfientlig hållning, ett bra exempel är uppståndelsen som väcktes efter Agendas debacle med – ”Hur mycket invandring tål Sverige”. Bland andra Marcus Priftis visade (i Dagens Arena) vad som är problemet med frågeställningen och därmed varför vi inte ska tolerera en debatt som utgår ifrån dylika frågeställningar. Det är faktiskt inte konstigare än att det finns gränser för vad vi normalt debatterar, som sätts utifrån de värderingar som en förkrossande majoritet av svenska folket är bärare av. Alla människors lika värde, till exempel.

Jag har svårt att egentligen tro att detta är något som Selimovic vill rucka på med sin debattartikel. Men jag är likaså övertygad om att det enda hans artikel gör är att stärka det ryggdunkande som sker mellan olika debattörer som minsann VÅGAR TA DEBATTEN (sic), utifrån grumliga värderingar om människor eller ibland ren blåögdhet. Det gynnar verkligen inte debatten om hur vi ska leva tillsammans i Sverige.

För det andra är Selimovics artikel kliniskt ren från just det han efterfrågar, alltså förslag på hur integrationspolitiken ska bli bättre. Detta är också återkommande i de artiklar på temat ”vi måste våga prata om detta”. Alltså att debattören lite försåtligt bara vill lyfta frågan till diskussion och peka på andra, men själv inte bidrar med konstruktiva lösningar eller perspektiv.

Och slutligen den mest brännande frågan, vad menar vi egentligen med integration? Utan en gemensam förståelse för och bild av vad det är vi ska åstadkomma blir risken för missförstånd uppenbar och förutsättningarna för en meningsfull debatt rätt begränsade. För mig är handlar integration om delaktighet och makt/inflytande. Att skapa integration är alltså synonymt med att öka människors delaktighet i det gemensamma och ökad makt och inflytande över det egna livet och samhällsutvecklingen. Detta är inte primärt något som har med etnicitet att göra eller huruvida människor är födda i Sverige eller inte. Det handlar om klass och social skiktning (och kön!), där förvisso etnicitet blivit en viktig faktor. Men därför använder jag själv sällan begreppet integration, eftersom det fastnat i en kontext där etnicitet är avgörande.

Där håller alla absolut inte med. För andra handlar integration om att människor ska arbeta och betala skatt, göra rätt för sig, punkt. För ytterligare andra handlar det om religiösa och kulturella seder. Och för vissa är integration samma som assimilation, människor som flyttar hit ska anpassa sig (till vad är lite oklart).

Kanske är det inte så konstigt att integration är svårdebatterat när utgångspunkterna är så vida skilda?

Vad är då intressant att diskutera? Jag menar att vi måste akta oss för att etnifiera de samhällsproblem vi ser. Givetvis finns det specifika insatser som behöver riktas till personer som invandrat till Sverige, som svenskundervisning, möjlighet till validering osv. Vilka insatser som behövs är dock extremt olika eftersom gruppen ”invandrare” är en heterogen grupp. Det går inte att ta fram ett integrationspolitisk paket att sätta i händerna på alla människor som klivit över gränsen till Sverige.

Men framför allt handlar integration om generella problem. Arbetslöshet, till exempel, är egentligen inget invandrarproblem. Det är ett strukturellt problem i samhället men som slår hårdare mot vissa grupper. Att rikta insatser för att bryta långtidsarbetslösheten med individuella utbildningsinsatser, som S föreslår, fångar upp personer som invandrat till Sverige och som ställts utanför arbetsmarknaden likväl som det fångar upp personer födda i Sverige som ställts utanför arbetsmarknaden. Samma gäller de insatser vi föreslår för de elever i skolan som har de tuffast. Det ÄR integrationspolitik. Men vi benämner det inte så, vi etnifierar inte de stora strukturella problem vi ser i samhället. Ylva Johansson bloggsvarar Selimovic mycket bra på just detta tema.

Men. Det går heller inte att helt ducka för att etnicitet spelar roll i vissa fall. Anledningen till att bostadsbrist och arbetslöshet slår extra hårt mot vissa grupper är att det finns en strukturell diskriminering av vissa invandrargrupper. DET borde vi sannerligen prata mer om. Och låt mig, för att inte bara lyfta frågan utan också bidra med något konstruktivt till debatten, ge något förslag på hur vi kan komma tillrätta med problemet.

Fram för mer av positiv särbehandling. Vid anställningsförfaranden till exempel. Här borde den offentliga sektorn gå före. Det måste också svida att diskriminera. Se till att det står dem dyrt, de som diskriminerar (både på grundval av etnicitet och annat som kön, funktionshinder eller sexuell läggning). Säkerligen finns mycket annat som kan och måste göras.

Skolsegregationen måste brytas om vi vill ha ett samhälle där vi möts över (såväl klass- som etnicitets-)gränserna och lever tillsammans. Där går det just nu åt helt fel håll. Men. Vi har också ett ansvar som medmänniskor. Alla vi som står upp för alla människors lika värde måste orka stå emot rasismen och främlingsfientligheten vi möter i vardagen. Bevaka anständighetens gräns, som Kristina Lindquist skrev häromdagen. För alla oss som gör det, nästan dagligen, är Selimovics artikel närmast ett hån.

Nog fan pratar vi om det. Ibland känns det som är det är det enda vi gör.

/Sara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s