Sverigefinska ungdomsparlamentet, arbetslöshetsstatistik och en väldigt bra biofilm

Arbetslöshetssiffrorna för augusti för Sörmland har kommit. Det är förfärande läsning att se att i ”arbetslinjens” Sverige är mer än var åttonde Katrineholmare, Flensbo och Eskilstunabo arbetslös. Se den intressanta länken i slutet av detta inlägg,

Regeringen kan naturligtvis skylla på internationellt ekonomiskt besvärliga tider. Det har man gjort sen 2008. Men svaret kan inte vara bara det. För samtidigt talar delar utav arbetsmarknaden om brist på personal och om brist på kompetens. Att då som regeringen rusta ner kommunal vuxenutbildning, minska antalet platser på högskolan, införa regler som gör att ungdomar inte vill gå yrkesförberedande program är inte bara politiskt tacksamt för oss, det är dessvärre obegripligt. Detta leder till mänskligt lidande, ekonomiskt kortsiktiga förluster och förluster, mänskligt och ekonomiskt som varar så länge de drabbade lever.

Igår hade jag förmånen att se en film som heter ”Äta sova dö” av en svensk ung regissör som heter Gabriela Pichler. Den skildrar på ett gripande, tragiskt och komiskt sätt en ung arbetslös tjejs upplevelser i en svensk ”håla”. Filmen visar det moderna klassamhället på ett sätt som visar att det inte är dött som vissa påstår. Kanske var det den obehagliga verkligheten som gjorde att bara en av de trettio riksdagsledamöterna som såg filmen kom från Alliansen. Filmen vann för övrigt publikpriset på Venedigs filmfestival. Gå och se filmen, och ta med värvarblock!

Förra fredagen var jag medverkande på det Sverigefinska ungdomsparlamentet. Den Sverigefinska minoriteten är erkänd som nationell minoritet. Den består av cirka 600 000 personer, om man räknar de som har finskspråkiga rötter. Den består av cirka 450 000, om vi räknar de som förstår finska och 250 000 av dessa använder finska aktivt som huvudspråk.

Med tanke på detta stora antal är det en grupp som både syns lite i det svenska samhället och som också haft väldigt svaga rättigheter. Ändå är finskan en del av Sverige från början, det ni skåningar! Det är inte konstigt att en finska regeringen länge haft synpunkten på Sveriges behandling av den finskspråkiga minoriteten.

/Hans

Länkar:

Jag i Sverigefinska ungdomsparlamentet, 36:40 in i sändningen:

http://www.svtplay.se/klipp/366061/sverigefinska-ungdomsparlamentet-del-1

Arbetslöshetsstatistik Sörmland augusit 2012 från Arbetsförmedlingen:

http://www.region.sormland.se/img/2012/9/26/76361.pdf

Om filmvisningen av ”Äta sova dö” i riksdagen 121024, 2:45 in i sändningen:

http://www.svtplay.se/video/380609/24-10-21-40

1 tanke på “Sverigefinska ungdomsparlamentet, arbetslöshetsstatistik och en väldigt bra biofilm

  1. Skånskan är ju ett eget språk och vi har aldrig påstått att det är en del av svenskan. Så ja förstår inte vad du menar……….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s