Bryssel och Vingåker

I fredags besökte Caroline och jag Vårnäs behandlingshem utanför Vingåker. Vårnäs tillämpar så kallat öppet intag mot fyra Sörmlandskommuner, Katrineholm, Vingåker, Eskilstuna och Strängnäs. Det vill säga att var och en kan söka vård på Vårnäs utan ett biståndsbeslut. Behandlingshemmet arbetar efter 12-stegsmodellen. Vi blev mycket imponerade över behandlingshemmets arbete och resultat.

Tidigt i söndags morse flög landstingsgruppen och jag till Bryssel. Där gjorde vi intressanta studiebesök hos ESP – Europeiska socialdemokratiska partiet och på Europaparlamentet. Ett studiebesök blev för min del då jag och 1:e ombudsmannen Roger Ljunggren följde med Åsa Kullgren till Svenska konsulatet, belgiska polisen och en fotoautomat för att ordna nytt pass åt en bestulen dam. Roger och jag vara oroade över hur Åsa skulle må efter polisförhöret med den hårdhudade belgiska polisen. Men hon tycktes klara sig väl vilket innebär att hon enkelt bör klara en tuff politisk debatt.

På Europaparlamentet träffade vi två av de sex socialdemokratiska parlamentariker, Göran Ferm och Åsa Westlund. Göran gav en väldigt bra beskrivning av den pågående budgetstriden i EU. Han gav även en intressant beskrivning av Nord – Syd frågan i unionen. Nord – Syd frågan handlar om synen på EU:s ekonomiska roll. Där syd vill ha ett starkare ekonomiskt stöd från det rika nord för att bryta den besvärliga ekonomiska situationen.

Det var trevliga dagar med landstingsgruppen och bra för mig att över en god belgisk öl få möjlighet att prata med en hel del av dem i gruppen.

Förra veckan skrev jag en interpellation till Annie Lööf om arbetslösheten och de ökande varslen i Sörmland. Jag frågade vad  näringsministern avser att vidta för åtgärder för att stimulera omställning till fler jobb och företag i Sörmlands län. Den 27 november kommer jag att få svar i kammaren. Vill du se när jag ställer interpellationen till henne, kan du göra det direkt då, från riksdagens hemsida, som alltid sänder live från kammaren.Det ska bli spännande att få svar, jag är dock rädd för att svaret blir tomt, passivt och innehållslöst, som så mycket annat med regeringens politik. Här kan du läsa hela interpellationen:

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Interpellationer/Naringslivets-situation-i-Sorm_H01086/

/Hans

Vårnäs behandlingshem:

http://www.vfsormland.se/system/visa.asp?FID=199&HID=212&HSID=2412

Artikel i Katrineholms kuriren om vårt studiebesök:

http://kkuriren.se/nyheter/vingaker/1.1597556

Riksdagen:

http://www.riksdagen.se/

ESP

http://sv.wikipedia.org/wiki/Europeiska_socialdemokratiska_partiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s