Barnfattigdom och arbetsmarknadspolitik

I torsdags, den 8 november, deltog jag i torsdagsakademien i Katrineholm. Det verkar vara ett bra sätt att skapa förutsättningar för ett politiskt samtal mellan partister. Bland deltagarna i samtalet märktes min gamla kompis Marita Bengtsson. Åh, vad kul vi har haft det genom åren Marita och jäsikens vad vi stökat med folk! I samtalet diskuterade vi bland annat barnfattigdomsfrågan och vinster i välfärden. En fråga som väckte känslor var synen på ”det civila samhället” och dess sociala insatser. Vi socialdemokrater är ju självklart för en generell välfärdspolitik, som skall fånga så många som möjligt. Men synen på den insats som många frivilligorganisationer gör är en känslig fråga för många socialdemokrater. Det beror naturligtvis på en historisk förvärvad erfarenhet om ett underförstått krav på tacksamhet för den hjälp man får. Min uppfattning är att välfärdssamhället och en generell välfärdspolitik aldrig kan fånga all problematik och därför är frivilligorganisationerna ett nödvändigt komplement för att en del utsatta människor ska ha ett drägligt liv.

Samma fråga talades det också om på mötet i måndags med partiets centrala barnfattigdomsgrupp. Jag kan avslöja att gruppens slutrapport kommer att presenteras inom en månad.

På fredagen hade jag styrelsemöte med ALMI Stockholm – Sörmland. Vi fick där också en lägesbeskrivning av konjunkturen i vår region. Det blir allt tydligare att många företag har stora problem och att fler varsel väntar runt hörnet. Vilken beredskap har regeringen för att människor som drabbas får en rimlig chans till en omställning i livet?

Idag rapporterade man att inflationen var negativ senaste månaden och Riksbanken har ett inflationsmål på 2 procent. När kommer Riksbanken att ställas till svars för ett kraftigt missat inflationsmål och för hög ränta, med resultatet alldeles för hög arbetslöshet?

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, debatterade med arbetsmarknadsministern Hillevi Engström i Nyhetsmorgon i morse. Jag tycker Kålle fick till det då han bland annat sa: ”Hillevi, du är arbetsmarknadsminister och det låter på dig som om ni (regeringen) redan gör allt. Men 400 000 är arbetslösa och fler är nu på väg att bli. Det duger inte!” Kålle fortsatte: ”Bolagsskattesänkningen på 16 miljarder är inte rätt val nu. Gör om gör rätt, ni har möjlighet att göra det varje torsdag, eftersom regeringen sammanträder då”.

I samma program var Företagarnas VD med, Elisabeth Thand Ringqvist heter hon. Hon berättade att det är skakigt för dem. Det saknas riskkapital och lånemöjligheterna är allt mer begränsade. Många företag, framförallt de mindre, har stora behov av hjälp med att lösa dessa finansieringsproblem. Det är dessutom svårt att hitta personer som har rätt utbildning och kompetens till de lediga jobb som ändå finns, sa hon också.

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s