Utbildnings- och arbetsmarknadspolitik, handen och hjärnan – det hänger ihop

Idag fick jag reda på att lagtexten i skollagen ändras. Jag har arbetat för att så skall ske. Bland annat har jag ställt en fråga i kammaren direkt till utbildningsminister Jan Björklund. Förändringen var nödvändigt för att Dammsdalsskolan i Vingåker skulle kunna fortsätta att bedriva grundskola. Lagtexten är nu anpassad till Dammsdals verksamhet. Det nya förslaget på lagtext som börjar gälla 1 januari 2013 lyder: ”Trots bestämmelserna om huvudmän i den nya skollagen får ett landsting vara huvudman för grundskola för elever med autism eller autismliknande tillstånd och för grundsärskola och gymnasiesärskola vid Dammsdalsskolan i Vingåkers kommun.”

Jag är stolt och mycket nöjd över detta!

Torsdagen den 1 november deltog jag på en kompetensdag I Eskilstuna, som regionförbundet Sörmland anordnade. 100 personer från bland annat kommuner, landsting, företag och utbildningsanordnare träffades för att ta lärdom, knyta kontakter och föra samtal.

Huvudfrågan handlade om den så kallade ”matchningen” till jobben.

I svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2012 för Sörmland framgår det att 54 procent av de tillfrågade företagen i Sörmland upplever ganska eller mycket stora svårigheter med att rekrytera. De främsta anledningarna till svårigheterna med att rekrytera är bristen på personer med rätt yrkeserfarenheter och bristen på personal med rätt utbildning. Även den offentliga sektorn har stora svårigheter med att rekrytera personer inom vissa yrkesgrupper.

Jag känner igen frågeställningen mycket väl från våra studiebesök på företagen i Sörmland.

Samtidigt är arbetslösheten uppe i väldigt höga siffror i Sörmland, 11,1 procent. Endast Gävleborg och Blekinge har högre siffror.

Ungdomsarbetslösheten, mellan 18-24 år ligger på ofattbara 24,5 procent. När jag tittar på arbetslöshetssiffrorna för min egen kommun Vingåker ligger det ännu högre, högst i länet med 28,5 procent. Fast den värsta siffran är nog ändå bland utrikesfödda i Vingåker, 41 procent saknar arbete….

Vår förra ekonomiskt politiske talesperson kallade det för ”missmatch”, jag skulle vilja hitta ett annat ord, men det är helt skandalöst! Regeringen måste ta ett större ansvar och satsa på utbildning, utbildning och utbildning. I alla dess former. Utbildningssystemet måste matcha arbetsmarknadens behov och studenter måste attraheras av de utbildningar som behövs.

Så är inte fallet idag.

På konferensen redovisades en helt färsk arbetsmarknads- och utbildningsprognos där man gått igenom tillgång och efterfrågan på några viktiga yrken. Läs mer i länken nedan:

http://www.region.sormland.se/subpage.aspx?MenuID=76737&showmenuid=72602&ArticleID=76738#76738

Jag ska ta exemplet från min egen bransch, vård-och omsorg.

Antalet förvärvsarbetande år 2009 med omvårdnadsutbildning var 5240 personer. Det är en minskning med 13% eller 800 pers sedan 2000. Sedan dess har Björklunds gymnasiereform införts och allt färre söker sig till de yrkesförberedande programmen.

Den höga medelåldern i branschen gör att det kommer att bli ganska stora pensionsavgångar framöver. Det är och kommer fortsatt vara en kraftig bristsituation, till världens bästa jobb!

Om trenden fortsätter kommer det saknas drygt 4 500 personer med omvårdnadsutbildning i Sörmland.

Det här är det tydligaste exemplet för yrkesutbildningar på gymnasienivå. Det finns fler yrken där man nu pratar om en tydlig brist och dit allt färre söker sig.

Detta oroar oss Socialdemokrater mycket och av den anledningen begärde vi en särskild debatt i kammaren förra tisdagen om att andelen som söker sig till yrkesprogrammen sjunker kraftigt..

Lyssna gärna och bedöm själv hur oroade alliansen, med Björklund i spetsen är. Inte oroade alls skulle jag vilja säga:

http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Ovriga-debatter/Ovrigt/Ovrig-debatt/?did=H0C120121106ad&doctype=ad

Varning för högt blodtryck om du som jag fullständigt avskyr när borgarna säger att alla inte KAN bli akademiker. Det kan de visst med rätt förutsättningar och höga förväntningar på varenda människa.

Alla vill inte, och kommer inte heller att bli akademiker, men varför måste man bestämma det vid 15 års ålder?

Den andra saken som får åtminstone mitt blodtryck på högsta nivå är när man återkommer till begreppet ” Handens kompetens” i de här sammanhangen.

Vad är det? Varför dela upp det?

De flesta av oss är ganska sammansatta människor som tar intryck från alla våra sinnen.

Det finns väl en hyfsad konsensus att händerna styrs från hjärnan. Det finns forskning som tyder på det…

/Caroline

Länk till Dammsdal:

http://www.landstingetsormland.se/extra-ingang/funktionsnedsattning/funktionsnedsattning/autismspektrum/dammsdal-oppnar-dorrar/boende-och-skola/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s