Utbildning för ett bra liv

I onsdags deltog jag i TCOs konferens om högre utbildning. ”Utbildning för ett bra liv”.

Jag tror att det var femte gången TCO anordnar konferensen och det har varit lika bra varenda gång. Den här gången höll jag på att bli riktigt anti direkt vid öppnandet.

Vi som deltog hade fått mentometerknappar på våra stolar så att vi skulle kunna svara på en del frågor under dagen.

Den första frågan från TCO ordförande löd: ”Vilket av följande skäl var det tyngst vägande för dig för att ta en högre utbildning”?

Men vad? Utgår TCO att alla som går på deras mycket intressanta seminarier har en högre utbildning? Kan man inte vara intresserad av, och driva att alla som vill ska få möjlighet att ta en högre utbildning om man själv har gymnasieutbildning som grund?

När sedan Eva Nordmark, TCO:s ordförande, tog till orda och kritiserade regeringens låga ambitioner så la sig den värsta indignationen.

På eftermiddagen deltog jag på två intressanta seminarier, det ena handlade om Yrkeshögskolans roll i den högre utbildningen.

Det andra handlade om Livslångt lärande-en nyckel när vi behöver arbeta längre.

Seminariet kom att handla mycket om kompetensutveckling. Kompetensutveckling är alltid lönsamt för den enskilde, för företaget och för samhället i stort. Det är svårt att bevisa det rent ekonomiskt bara.

Sverige ska inte konkurrera med låga löner utan med kompetens. Därför är företagens viktigaste resurs och tillväxtfaktor just kompetensutveckling. Kompetensutveckling är också en trygghet för den enskilde. Trygghet är inte längre lika med antalet anställningsår och det finns exempel på företag som flyttar jobben på grund av att de inte hittar rätt kompetens.

Kompetensutveckling är också bra för hela samhället och rörligheten på arbetsmarknaden.

Företag, den enskilde (genom sin fackliga organisation kanske)och staten borde dela på ansvaret för ett kompetensutvecklingsystem. Alla pratar om det och det gjorde vi också på konferensen.

Ett stort problem som jag upplever är att ingen verkar vara särskilt intresserad av att investera i den bredare kunskap och kompetens för vuxna som blir allt viktigare. En bred kompetens minskar ”inlåsning” och gör människor rustade för hela arbetsmarknaden, och inte minst för hela livet som samhällsmedborgare.

Politiken måste ta initiativ och sända tydliga signaler om att detta är viktigt. Mina råd till regeringen efter seminariet blir: Tillsätt en utredning om hur vi kan bygga upp ett kompetensutvecklingsystem Riv väggarna mellan utbildnings- och arbetsmarknadsdepartementet och diskutera frågorna i ett helhetsperspektiv.

Se till att grunden finns från början. Återinför breda kunskaper i gymnasieutbildningarna.

/Caroline

PS. På seminariet fick jag höra att i Malmö har sex ungdomar, totalt, sökt industriprogrammet på gymnasiet. 28 har sökt vård- och omsorgsprogrammet. 280 har sökt estetisktprogram (vilket är högskoleförberedande). Ungdomar har fattat att de behöver breda kunskaper med sig på vägen i det livslånga lärandet. DS.

 

2 tankar på “Utbildning för ett bra liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s