Facklig politisk träff och intervju med asiatisk touch

Det facklig-politiska samarbetet mellan partiet och LO har inte varit särskilt välskött sedan valet 2010. Bakgrunden till detta ligger på flera plan. Jag tror inte att någon av organisationerna har större skuld än den andre till att det blivit såhär. En frågeställning är ”på vilket sätt facklig politisk samverkan ska organiseras i en ny tid?” En annan förklaring är att både Partiet och LO genomgått betydande förändringar i sina respektive organisationer och att människor som tidigare tog ett stort ansvar i frågan idag har andra uppgifter. Nu har Ylva Thörn, Kommunals tidigare ordförande, utsetts till biträdande partisekreterare. Hon ska ha ansvar för det facklig-politiska arbetet. Till sin hjälp har hon partiets facklig-politiske ombudsman Anders ”Abbe” Bergerus. Det innebär att det äntligen finns en klar organisation hos partiet. LO:s nya organisation och dess personer har också kommit på plats. Så nu kan vi inte längre skylla på organisationerna om samverkan inte fungerar som den borde. Jag tror att det här är rätt väg att gå och att vi har goda möjligheter att utveckla detta.

Som ett avstamp för en utvecklad samverkan hade fyra partidistrikt sammankallat de fackliga ledarna i arbetarekommunerna och distriktens fackliga utskott för en heldag i riksdagen. Ombudsmän från LO-distriktet Mellansverige deltog också tillsammans med oss ledamöter. Det var vi i Sörmland som tillsammans med partidistrikten i Uppsala, Västmanland och Östergötland som ordnade detta.

BÖCJ121121 Vi hade då, förutom rundvisning i riksdagen, möte med både Ylva Johansson och Carin Jämtin. Ylva talade om arbetsmarknadspolitik och Carin talade lite om det allmänpolitiska läget. ”Abbe” Bergerus höll ett föredrag om sin och partiets syn på samverkan. Gabriella Lavecchia, som är facklig-politisk ombudsman på LO, gav oss sin och LO:s syn på samverkan. Vår egen Caroline Helmersson Olsson pratade om arbetet i partiets fackliga studiegrupp, där hon är ordförande. Sörmlands 1:e ombudsman, Roger Ljunggren, pratade lite om arbetsplatsombudens roll.

121121 Riksdagen

Det var en intressant dag och vi hann även mingla lite och ha gruppsamtal distriktsvis. Deltagarna var väldigt nöjda och har önskemål om flera träffar i samma forum.

Ett led i samarbetet/samverkan tillsammans med LO är den planerade konferensen den 26 februari om ”Social hänsyn vid upphandling”. Där kommer fackliga företrädare och partiföreträdare att möta de ansvariga för kommunernas och landstingens upphandling. Då kan man bland annat få lyssna till hur Malmö blivit en god förebild i detta ämne. Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö, kommer bland annat att tala om hur Malmö arbetar. Vi fick inspiration till denna dag då Sörmlandsbänken var på studiebesök i Malmö tidigt i höstas.

bild

Att dagen inte alltid blir som man först trodde fick jag alldeles nyss bevis för. Ett TV-team från Sydkorea  kom oanmälda in i mitt rum för en kortare intervju. Det visade sig att de gör ett reportage om det parlamentariska arbetet i Sveriges riksdag. Dessvärre lär jag väl aldrig få möjlighet att se inslaget. Men det var iallafall en trevlig pratstund som jag fick med teamet.

/Hans

PS de tre bilderna är: Carin Jämtin t h flankerad av LO:s Berit Örtell t v. Sörmlands delegation på den facklig politiska träffen tillsammans med ett par av Östergötlands ledamöter. Jag och TV-teamet. DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s