Förseningar och snöröjning

Jag hörde på morgonen idag att Riksrevisionen ska granska statens styrning av SJ och Trafikverket utifrån om det finns systemfel som ligger bakom de kraftiga förseningar som finns inom järnvägstrafiken.

Det är bra att en sådan granskning görs. För självklart måste man granska om vårt väldigt uppsplittrade system mellan olika operatörer och olika banhållare är funktionellt. Avregleringen av järnvägstrafiken har med friskt mod drivits på utan tillräckliga analyser av effekterna. Det finns ingen anledning att idealisera det gamla statliga monopolet men i likhet med den knappast vänsterstämplade tidigare ordförande i SJ Ulf Adelsohn är jag lite skeptisk till om att allt blivit guld och gröna skogar för att man låtit järnvägssektorn utsättas för detta experiment.

Förutom styrningen av järnvägssystemet kan man dock se att både investeringar i och underhåll av järnvägssystemet varit eftersatta under lång tid. Självklart faller då en del ansvar på tidigare socialdemokratiska regeringar. Men efter snart sju år vid makten måste Alliansregeringen bära sitt ansvar. Det blir annars för medborgarna att ta ut ansvar från politikerna och detta bidrar till politikerförakt.

Något som kan lösas snabbt är den totalt inkompetent skötta informationen från operatörer och banverk. Det är inte rimligt att resenärer skall utsättas för den nonchalans som de gör idag. När det är tio grader kallt är det inte rimligt att flytta fram förseningarna fem minuter i taget så att resenärerna hindras från att gå in i värmen. När man byter plattform kan man inte ge äldre damer med rullator fem minuter på sig att hinna med tåget. Skyll inte på varandra, gör något!

Som gammalt kommunalråd har jag mött många medborgarsynpunkter på snöröjning och visst har den ibland brustit i den kommun som jag bar ansvar för. Men efter att studerat Stockholms snöröjning under de senaste tio dagarna som snön varit här, kan jag konstatera att det finns anledning att ta ut politiskt ansvar för bristerna. 

/Hans

http://www.dn.se/nyheter/sverige/nu-ska-orsakerna-till-forseningarna-granskas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s