Tänkvärda tankar till jul

Till jul är vi många som känner oss lite extra givmilda och spendersamma. Julhandeln väntas som vanligt slå rekord och även för välgörenhetsorganisationer gäller det att hålla sig framme när viljan att ge ökar. I takt med att hålen i den generella välfärden blir större växer också marknaden för inhemsk svensk välgörenhet. Göteborgs-Posten skriver att det blir allt vanligare i vårt land att man samlar in julklappar för att sedan förmedla dem till behövande barn.

Mot den växande barnfattigdomen krävs dock politiska åtgärder. Det krävs jobbpolitik, rimliga trygghetssystem och en politik som utjämnar skillnader. Dessutom måste skolpolitiken läggas om så att skolan återigen blir kompensatorisk. Att somliga familjer får skattebidrag för privatundervisning och andra får hoppas på givmilda främlingar till jul, är en kuslig illustration om ett nytt Sverige.

Nu vill jag passa på att betona att jag inte är emot att man hjälper sin nästa. Jag möter ganska ofta människor som drabbas hårt av arbetslöshet och ekonomisk utsatthet. Det är nästan alltid barnens situation som berör mest. Barn som aldrig får något extra och som tvingas ta ansvar för hela familjens ekonomi.

För mig är sådana möten bränsle för politiskt arbete. Hur välmenande den än är kommer ingen bortskänkt julklapp att leda till någon reell förändring. Välgörenhet riskerar att fungera som motsatsen till politisk aktion. Den riskerar att släta över – när det behövs förändring. Hålla tillbaka – när vi borde gå framåt. Skänk gärna en slant, köp gärna ett paket till någon som annars inte skulle få någon. Men låt det inte vara en ursäkt för att låta bli att ge stöd åt en politik som kan lova förändring på riktigt. Bara en hycklare skänker en peng – eller ett paket – och kräver sedan ett skatteavdrag till.

/Fredrik

1 tanke på “Tänkvärda tankar till jul

  1. Tack Fredrik för dina tankar. Nu hoppas vi att uppmaningen till politiska lösningar och stöd för en politik som vill se framåt blir julens budskap i alla hem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s