Nytt år, nya möjligheter!

123riksdagshus
Jag vill börja med att önska er alla ett riktigt gott nytt år. Jag hann med en semestervecka på Kanarieöarna och fick lite värme och sol under julledigheten. Men nu är vi igång igen, sedan någon vecka.

Förra veckan hade jag en radiodebatt gällande integration med FP:s nya ledamot Stefan Käll, från Katrineholm. I debatten märktes regeringspartiernas fantasilöshet för att komma tillrätta med det stora utanförskap som finns bland nya svenskar och som också är roten till den framväxande främlingsfientligheten.

Debatten sändes idag och missade du den kan du lyssna på den här:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=5419144

I måndags var det vuxenutbildningsseminarium i Eskilstuna. Annordnat av Länsbildningsförbundet. Vi var alla där, vi samtliga fyra S-ledamöter. Borgarna hade lyckats pressa fram en ledamot. Säger det något om intresset för folk- och vuxen- utbildning? I alla fall syns deras ointresse för detta i anslagsutvecklingen. Det vore i rådande arbetsmarknadsläge, och i ett läge av allt större utanförskap, ännu viktigare att satsa på utbildningars möjlighet att lyfta och utveckla människor. Ointresset för dessa illustrerades också i den träff som landshövding Liselotte Hagberg och rektorn för Mälardalens högskola Karin Röding ordnade för samtliga riksdagsledamöterna i Sörmland och Västmanland. Mälardalens högskola får under en procent av de utökade forskningsmedlen i forskningsproppen. Sörmland och Västmanlands andel av landets befolkning är sex procent. Pengarna går istället till de gamla traditionella universiteten, som faktiskt har svårigheter att förbruka sina anslag. Mälardalens högskola har dessvärre svårt att upprätthålla tillräckligt med forskning för att grundutbildningen ska ha forskningsanknytning. Antalet platser på högskolan har också minskat, trotts att arbetslösheten ökar. Detta med anledning av att ungdomskullarna är mindre, Björklund lever tydligen i föreställningen att man måste vara nyutexaminerad från gymnasiet för att kunna studera på högskola. Vi tror att människor behöver omstartsmöjligheter i livet och då är läget bra att bygga ut högskolan under perioder med hög arbetslöshet. Detta finns också med i vår budgetmotion.

Igår, tisdag, hade vi en träff med IF Metalls avd 22 för att diskutera hur vi ska organisera vår fortsatta samarbete. Det känns att det finns en bra förutsättning för ett bra facklig politiskt samarbete framöver.

På kvällen träffades de socialdemokratiska kongressombuden från Sörmland och diskuterade viktiga frågor inför kongressen. Kongressen har goda förutsättningar att bli den framtidskongress som partiet behöver som ett avstamp inför valåret.

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s