Allmän förskola – en viktig investering för framtiden

För någon vecka sedan besöktes Sverige av den brittiska labourledaren Ed Miliband. Som så många andra fascineras han av den svenska familjepolitiska modellen. På twitter skrev han uppskattande att han utanför riksdagen såg två män som var ute med barnvagn. Som många andra utländska besökare såg han något exotiskt att män skjuter på barnvagnar och tar hand om barn. På det möte och den middag med Miliband och hans medarbetar som jag sedan deltog i uttrycktes även labours beundran av den svenska förskolan. I ett land där ingen normalinkomsttagare egentligen har råd med förskola ter sig den maxtaxa som Göran Persson införde närmast utopisk.

Men även om vi kan vara stolta över vår förskola i Sverige är vi förstås inte klara med den. Vi socialdemokrater föreslår exempelvis att förskolan ska bli allmän redan från 2 års ålder. Det innebär inte att det är obligatoriskt att gå i förskolan men att alla barn från två år ska ha rätt att göra det, även om föräldrarna skulle råka vara arbetslösa. En allmän förskola innebär samtidigt att avgiften sänkts. Uppåt 5000 kronor om året handlar det om för de hårt arbetande föräldrar som mer än andra behöver en bra förskola för att få livet att gå ihop.

Men förskola är förstås inte bara bra för de barn som har väletablerade föräldrar med jobb och hygglig ekonomi. Att investera i alla barns utveckling innebär också att klyftor och skillnader i barns möjligheter utjämnas. I en tid när klyftorna ökar och uppväxtförhållanden blir allt mer ojämlika är en allmän förskola med hög kvalitet för alla barn svår att överskatta. Förskola är en riktig och viktig investering för framtiden.

/Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s