Resa med KU

Förra veckan var det plenifri vecka och jag deltog i en resa som KU gjorde till Berlin och Haag. Vi gjorde besök för att studera hur andra länders parlament hantera så kallade subsidiaritetsprövningar av EU kommissionens förslag. Det innebär att parlamenten prövar om besluten ska ligga på EU-nivå eller nationell nivå. Vi kunde ganska enkelt konstatera att vi har mer gemensamt med ett mindre land som Nederländerna än med det ”stora starka” Tyskland, som vet att då de till slut hostar så blir det som de vill. Resan gav även en intressant inblick i en allt mer kritisk inställning i båda dessa länder till att kommissionen går för långt in i nationell lagstiftning. En fortsatt sådan tendens gynnar enbart dem som är emot det europeiska samarbetet.

Vid besöket i Berlin kan man konstatera att den staden är på väg att återinta sin plats som en viktig europeisk metropol. Under besöket i Haag hade jag förmånen att få träffa den socialdemokratiska partiledaren Diederik Samsom som ledde Nederländernas socialdemokrater till en stor valseger. Jag hade dessutom förmånen att lyssna på deras valstrateg i Örebro innan avfärd.

I måndags var jag med riksdagens svensk-finska vänskapsförening på besök i Eskilstuna för att studera hur kommunen arbetat med minoritetsfrågorna sedan Eskilstuna blev så kallat förvaltningsområde för den finska minoriteten. Eskilstuna framhålls utav den finska ambassaden som ett föredöme med arbetet för att stärka finska språkets ställning i Sverige. Här kan du se ett TV-inslag från besöket:

http://www.tveskilstuna.se/index.php?id=60&video=221&cat=6

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s