Lite från senaste veckan

I måndags gjorde den socialdemokratiska riksdagsbänken en turné i Sörmland. Vi började på Åker Sweden där vi studerade hur en klassisk metallarbetsplats klarat sig i den ekonomiska upp och ned gången under de senare åren. Företaget grundades redan år 1580 vilket gör det till ett av de absolut äldsta företagen i landet. Vi fick en bra inblick i fackens utmaningar i den nya tiden. Det positiva var att organisationsgraden var väldigt hög. Men det är uppenbart att vi måste arbeta intensivt med facklig politisk samarbete.

Åker

På resan till Nyköping stannade vi och åt på Jägarförbundets gård Öster Malma där det som vanligt bjöds utmärkt viltbuffé. Har du inte ännu ätit där hoppas jag du får möjlighet, det är fantastiskt gott!

Efter en slingrande färd på sörmländska vägar nådde vi tillslut Nyköping där IF Metall hade en förhandlarcirkel. Deltagarna kom från en mängd olika arbetsplatser i södra Sörmland. Vi hade en bra dialog om den politiska situationen och om bristen på politiska samtal på arbetsplatserna.

Under onsdagen deltog jag i Bil Swedens informationsmöte i riksdagen. Vi fick en väldigt bra inblick i svensk fordonsindustris konkurrenssituation och utmaningar. Den svenska fordonsindustrin står för 20 procent av Sveriges nettoexport. Den skapar jobb, inte bara hos företagen och dess underleverantörer, utan också i många tjänsteproducerande företag.

I onsdagskväll var jag med på Visita – Svensk Besöksnäring, ”organisationen för hotell och restaurangbranschen”, informationskväll. Den började med att vi fick en grundläggande utbildning i matlagning. Vi fick själva laga vår middag. Jag själv rensade bland annat hummer och drack champagne. Efter denna mer glamourösa del fick vi bra information om branschens utmaningar. En fråga som med särskilt allvar lyftes fram var den organiserade brottslighetens påverkan på branschen. Det är inte enbart i Sörmland som det brunnit på restauranger och hotell. Kriminell beskyddarverksamhet kräver pengar av företagen. Det är uppenbart att svensk polis måste fundera på om inte en mer specialiserad verksamhet för att bekämpa den organiserade kriminaliteten bör byggas upp.

Idag torsdag har KU inlett utfrågningar med anledning av den så kallade saudi-affären. Jag höll för socialdemokraternas del i utfrågningarna utav Dick Sträng som är en av huvudpersonerna i bildandet av det såkallade bulvanföretaget som skulle sköta affärsförbindelserna med Saudiarabien. Förhöret hölls under lykta dörrar och det mesta av underliggande handlingar är hemligstämplade så jag kan inte ”läcka” särskilt mycket konkret från utfrågningarna. Jag kan bara konstatera att det vi får del av, inte gör en särskilt stolt över svensk statsförvaltning.

/Hans

nyköpingfhc

http://www.ifmetall.se/

http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85kers_Sweden

http://www.jagareforbundet.se/oster-malma/

http://www.visita.se/

http://www.bilsweden.se/startsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s