KU-förhör, såser och nationella minoriteter

Igår onsdag var jag på företagsbesök i Vällingby med ALMI Stockholm Sörmlands styrelse. Vi tittade på företaget som gör ”Eriks” såser (Bearnaise, hollandaise…). Det var bra ett exempel på hur duktiga entreprenörer med en god idé ändå kan ha det motigt med finansieringen till en början. Det var tydligt att de skulle haft väldigt svårt att komma igång utan ALMI:s medverkan. Tänk att något så näringslivsfientligt som ett offentligägt bolag kan vara en förutsättning för ett privat företags tillväxt. Svenskt Näringsliv kanske också skulle göra ett studiebesök där?

Idag har KU haft utfrågning med den tidigare generaldirektören på FOI – Totalförsvarets forskningsinstitut Madelene Sandström och den nuvarande generaldirektören Jan-Olof Lind. Vapenaffären mellan Sverige och Saudiarabien som grundar sig på ett MOU, memorandum of understanding, utvecklades på ett bekymmersamt sätt under åren 2007 och framåt. Bakgrunden till detta var att saudierna ville utveckla en vapenfabrik för pansarvärnsrobotar med hjälp av FOI. Detta stoppades på hösten 2007 och saudiernas irritation växte och blev tydlig även för regeringskansliet i maj 2008. Detta kom att leda till att det på vintern 2008-2009 bildades ett bolag av en anställd på FOI med hjälp av pengar från underrättelsetjänsten.
Vad frågeställningen handlar om för KU är inte vilka fel generaldirektörer och andra statligt anställda har gjort utan vilken förankring deras agerande haft hos regeringskansliet och ytterst hos den politiska ledningen. Fortsättning följer…

Mälardalens högskola överväger att lägga ner det finska språk och kulturcentret. Det är fullt förståligt att högskolan har ont om pengar på grund av den högskolepolitik Jan Björklund bedriver. Regeringen har minskat antalet utbildningsplatser på högskolan samtidigt som arbetslösheten når rekordhöjder och allt fler arbeten kräver högskoleutbildning. Prata om hål i huvudet! Dessutom missgynnas utbildningsinstitutioner som inte är grundade på ”typ” 1400-talet. Ur nationell synpunkt är det synnerligen viktigt att det finska språk och kulturcentret blir kvar. Om svensk minoritetspolitik ska ha någon som helst trovärdighet måste vi ha ett utbildningssystem som kan försörja en befolkningsgrupp på flera hundratusen människor med kompetent personal till offentlig sektor med språklig kompetens på deras språk. Sverige kan inte anse att ett annat land ska förse landet med arbetskraft för att en inhemsk minoritet ska få sina rättigheter tillgodosedda. Finland kan på god grund kritisera Sverige för vår hantering av den inhemska minoriteten. Dessvärre kan vår behandling av vår finska minoritet slå över på behandlingen på den svenskspråkiga befolkningen i Finland. Raimo Pärssinen ska lägga en interpellation i frågan. Han är ordförande i den svensk-finska föreningen på riksdagen. Jag och många andra kommer att gå upp i den debatten.

En annan nationell minoritet är den romska befolkningen. Jag deltar i det romska nätverket på riksdagen. Det är en befolkning som är kraftigt missgynnad inom många olika områden. Bara ett exempel: medellivslängden är cirka tio år kortare än för genomsnittssvensken. Till detta kan läggas lågt arbetskraftsdeltagande och många avbrutna studier. Det är ett slöseri på mänskliga resurser som är ovärdigt det svenska samhället.

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s