Säkra pengar på banken?

Tror du att dina pengar är säkra på banken? Det är i alla fall meningen att du ska vara det. För att öka allmänhetens tilltro till att pengarna på banken verkligen är säkra har det politiska systemet lagt rätt avsevärd kraft på insättargarantier. Under finanskrisen lyftes just den åtgärden fram som ett sätt att stärka förtroendet för det finansiella systemet. I EU gäller nivån 100 000 euro som gräns. På belopp upp till den nivån ska man kunna vara helt säker på att få igen pengarna även om banken går i drickat.

Nu tycks dock behovet av människor ska känna att sparkapitalet är tryggt vara borta. När EU satte tryck på att Cypern ska få ordning på sina affärer har just en konfiskation av spararnas bankmedel stått på agendan. Småspararnas pengar – som man lagt sådan möda på att skydda tidigare – visade sig nu inte alls vara skyddade. Och folk sprang följaktligen till bankomaterna för att få ut vad man kunde. Själva bankerna hade man fiffigt nog tvångsstängt.

Att EU-kommissionen – stödd av blanda annat den svenska finansministern – tycker att minskad trygghet för insättarna är en bra idé är rätt svårbegripligt givet läget i många sydeuropeiska länder. Spanska, italienska och portugisiska sparare måste nu ta ställning till om man litar på att Europas politiska elit talar sanning när man säger att Cypern är ett undantag och att pengarna är säkra hos just deras banker. Efter åratal av halvsanningar och mörkläggning av problem av allehanda slag förefaller det kanske inte helt sannolikt. Och när man väl tryckt ut förtroendet ut tuben är det inte så lätt att få in den igen.

Att man i den slutliga uppgörelsen lät bli småspararnas pengar är förstås bra, men behöver ju inte nödvändigtvis hjälpa när man gör kalkylen för framtiden. Att under en vecka hota ta småspararnas pengar – som man lovat att skydda – var synnerligen korkat.

/Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s