KU och otillräckliga reformer

I torsdags hade KU en offentlig utfrågning av Göran Enander, tidigare generaldirektör för Skogsstyrelsen. Frågan handlar om ifall jordbruksminister Erlandsson ägnat sig åt så kallat ministerstyre när han avrådde/ifrågasatte/förbjöd Enander att medverka på Naturskyddsföreningens seminarium. Generaldirektören hade tidigare medverkat i en mängd arrangemang anordnade av skogsnäringen. Skogsnäringen hade ett par dagar tidigare hört av sig till honom och avrått honom från att medverka på Naturskyddsföreningens seminarium. Generaldirektören reagerade då jordbruksministern med nästan exakts samma argument som skogsnäringen avrådde honom. Det är spännande när jordbruksministern, som också är ett särintresse som privat skogsägare, ”lägger sig i”.

Jag är naturligtvis förhindrad att avslöja om detta kommer att utmynna i kritik eller inte, döm själva.

Efter denna utfrågning så höll jag själv utfrågning med Helena Bergman, tidigare medarbetare på FOI – Totalförsvarets forskningsinstitut. Om detta kan jag inte säga något, då allt är hemligt.

Jag noterar att regeringen, samma dag som en utredning kom fram till att vi bör höja pensionsåldern, valde att släppa något som de kallar utbildningssatsning. Regeringen har under de senaste två åren tagit bort drygt 20 000 utbildningsplatser på universitet och högskola. Ändå väljer regeringen att mycket missvisande presentera dessa 1400 nya platser inom högskolan som en satsning. Med detta förslag är det fortfarande 18 600 färre ungdomar som ges möjlighet till högskole- och universitetsstudier mot 2011. Detta i ett läge då över 400 000 människor är arbetslösa.

Sverige är nog det enda land i världen som sänker sina utbildningsambitioner.

Det är inte länge sedan flera högskolor meddelade att de tvingats dra ner på sina utbildningsplatser. Mälardalens högskola drar till exempel in på de flesta sommarkurser.

Socialdemokraterna föreslog redan i sin budgetmotion i höstas 35 000 nya studieplatser. Det är 25 000 fler platser än vad regeringen nu skapar.

Regeringens otillräckliga reformer svarar tyvärr inte upp till samhällets behov.

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s