Kort kongressrapport samt ännu mer från KU

1234kongress

I helgen hade det sörmländska socialdemokratiska partidistriktet kongress i Nyköping.
Kongressen inleddes med ett fantastiskt kulturinslag av och med Per Ragnar, Idde Schultz, Sören ”Sulo” Karlsson och Mats ”Magic” Gunnarsson. De tre sistnämnda sjöng och spelade.

Per Ragnar läste bland annat högt ur ”Åminne” av Sven Delblanc, ett inslag som lockade till mycket skratt. Per Ragnar blandade förövrigt skämt och allvar på ett förtjänstfullt sätt under hela uppträdandet. Åminne blev också en fantastisk tv-serie som utspelar sig i Sörmland. Hedebyborna hette serien som du kanske minns?

Magdalena Andersson, som var huvudtalare, berättade om sin mammas politiska uppvaknande på ett väldigt rörande sätt. Vi var nog många som kände igen bilden av varför vi är socialdemokrater.
Hon manglade också finansminister Borgs ekonomiska politik. Den kvinnan blir en lysande finansminister. Hon hyllade också sitt goda samarbete med vår egna Fredrik Olovsson och lovordade hans insatser i kammaren mot Borg.

Kongressen präglades av en god stämning och framtidstro. Kongressen gjorde två uttalanden som du finner här:

http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Partidistrikt/mall1/Hem/Uttalande/

I måndags och tisdags ägnade jag mig åt KU-förhör. Först förhör med de tidigare statssekreterarna på försvarsdepartementet, Jevrell och Wessman. Sedan förhör med jordbruksminister Eskil Erlandsson samt med den före detta försvarsminister Sten Tolgfors. I saudi-ärendet kan man konstatera att vi inte har några konkreta bevis för regeringens inblandning i det så kallade bulvanföretaget. Däremot börjar bilden av diffus styrning av staten teckna sig. För den som vill njuta av politisk förnedring kan titta på länken nedan där Eskil Erlandsson förhörs:

http://www.riksdagen.se/sv/Utskott-EU-namnd/Konstitutionsutskottet/Oppna-utfragningar/Oppen-utfragning/?did=H0C220130423ou1&doctype=ou

Igår hade jag också två interpellationsdebatter. Den första handlade om det bristande bostadsbyggande i samhället som jag ställt till bostadsminister Attefall. Därefter en som heter: ”Nedläggning av Centrum för finska språket och kulturen vid Mälardalens högskola” av min partikollega Raimo Pärsinen som han ställde till den folkpartistiske arbetsmarknadsministern Ullenhag. Titta och läs hela protokollen om vad som sades i debatterna nedan, om någon dag kan du dessutom se och höra dem i arkivet.

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Interpellationer/tgarder-for-okat-bostadsbygga_H010360/

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Interpellationer/Nedlaggning-av-Centrum-for-fin_H010359/

Under måndagen var mina kollegor Sara Karlsson på studiebesök i Nyköping och Oxelösund. De besökte SAAB-lagret och SSAB och mötte representanter från fack och arbetsgivare på båda besöken. Det var två stora industrier som står inför tuffa utmaningar.

Nu ska jag gå och möta landshövdingen och bland annat prata Oxelösunds hamn.

/Hans

http://sv.wikipedia.org/wiki/Hedebyborna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s