Vi måste stärka rättigheterna

bild

Igår tisdag släppte LO en rapport ”Fusk och utnyttjande – om avregleringen av arbetskraftinvandringen”. Det är en viktig rapport som jag hoppas att du tar del av. Jag länkar till den längre ner i texten. Det är viktigt att känna till fakta om vi ska lyckas bedriva opinion och få till en förändring. Det tror jag på sikt är nödvändigt om vi ska behålla vår Svenska modell.

Jag var på den intressanta pressträffen i LO-borgen. Karl Petter Thorwaldsson inledde innan utredaren Thord Ingesson berättade om rapporten. Per-Olov Sjöö, förbundsordförande GS facken och Ella Niia, Hotell och restaurangfackens motsvarighet, var två av dem som sedan deltog i ett panelsamtal.

bild (2)

Arbetskraftinvandring är inget nytt påfund utan det har vi haft sedan andra världskriget. Men överenskommelsen mellan Alliansen och Miljöpartiet 2008 om ett nytt regelverk kring detta har lett till en hel del problem, visar rapporten. Samtidigt som maktbalansen i stor utsträckning har rubbas på svensk arbetsmarknad. Arbetstagarna har allt mindre att säga till om idag. Löntagarna utsätts faktiskt idag för en av regeringen sanktionerad och mycket medveten lönesänkarpolitik.

Rapporten visar att arbetskraftinvandringen på senare år växt mest i de LO-arbeten där det råder stor arbetslöshet. Ella Niia och P-O Sjöö vittnade om olika händelser ifrån verkligheten som människor i deras branscher utsatts för. Det är upprörande hur människor behandlats på svensk arbetsmarknad. Många tvingas arbeta under slavliknande förhållanden. Visste du att man kan köpa en kock i Sverige för 8000 kronor? Det pågår människohandel därute. Den skall vi se till att få bort.

bild (3)

Hotell och restaurangfacken undersökte till exempel 64 företag i Stockholmsområdet under 2012. Det visade sig att det förekom brister på 61 av dem.

Det är viktigt att poängtera att varken LO eller jag själv vill förhindra arbetskraftinvandring. Däremot vill vi ha ett förändrat regelverk som stärker den enskilde arbetstagarens rättigheter. Dessutom måste det bli enklare att utkräva ansvar från arbetsgivaren. Därför blir jag lite besviken på TV4 nyheternas vinkling av rapporten i nyheterna igår kväll. ”LO vill försvåra arbetskraftinvandringen” sa de. Om TV4 valde att fokusera på det verkliga problemet borde de istället haft rubriken ”LO vill stärka rättigheterna för arbetskraftsinvandrare”.

Vi måste få till en politik för ett schyst system på den svenska arbetsmarknaden som bygger på kollektivavtal. Det ska vara schysta villkor för alla!

/Caroline

Här är länk till LO-rapporten:

Klicka för att komma åt Fusk_och_utnyttjande.pdf

Här är länk till LO:s hemsida som kortfattat beskriver detta:
http://www.lo.se/start/lo_fakta/fusk_och_utnyttjande_om_avregleringen_av_arbetskraftsinvandringen

bild (4)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s