Knapphändigt svar från ”nöjd” minister

Du har säkert inte missat den debatt som har varit om Gnestapendelns framtid? Spårkapaciteten kommer kanske inte att räcka till då fler aktörer vill trafikera sträckan Göteborg och Stockholm. Därför har Trafikverkets planer som innebär försämringar både för pendeltågen och för de regionaltåg som går genom Sörmland. Pendlare från Vingåker, Katrineholm, Flen och Gnesta riskerar då att få mycket sämre förutsättningar för jobbpendlande om förslaget blir verklighet.

Jag tycker att moderate infrastrukturminister Elmsäter-Svärds svar till mig lämnar mycket att önska. Läs gärna själv och gör din egen bedömning i länkarna nedan. Hon framhåller regeringens satsningar och verkar tycka att allting fungerar väldigt bra. Det tycker inte jag och jag tycker hon har ett stort ansvar för detta. Om allting är så väldigt bra hur kommer det sig då att en pendeltågslinje för första gången någonsin riskerar nedläggning? Hur kan ministern vara nöjd med att de sörmländska regionaltågspendlarna riskerar färre avgångar och längre restid?

Är sanningen inte den att det är avregleringen som ställer till det. Det saknas egentligen plats på spåren för de nya aktörerna. Det är väl det största problemet, att regeringen vill sälja något som egentligen inte finns.

Min fråga till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd:
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Fragor-for-skriftliga-svar/Tagavgangar-i-Sormland_H011600/

Ministerns, i mina ögon, knapphändiga svar:
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Svar-pa-skriftliga-fragor/Tagavgangar-i-Sormland_H012600/

Medan jag skriver detta släpper SN nyheten att de flesta avgångar på pendeln blir kvar men att tre av de viktigaste försvinner, bland andra avgångarna från Södertälje hamn klockan 16:10 och 17:10 till Gnesta. Men ännu är inte sista ordet sagt. Läs mer här:
http://www.sn.se/nyheter/gnesta/1.1826687

Här är en debattartikel jag och kollegan Hans Ekström skrev i ämnet:
http://www.sn.se/asikter/debatt/1.1823966

Jag vill också passa på att säga grattis till Kommunal och busschaufförerna som kämpade på bra och fick gehör på sina krav!

/Caroline

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s