Cirkus Almedalen

bild

Årets Almedalscirkus är i full gång. Ja, det är lätt att bli lite cynisk kring denna företeelse och i år begränsar jag mitt deltagande till två dagar. Men det beror mer på privata skäl. För trots allt som sägs om Almedalen så är det en fantastisk plats för att kunna ta del av information och lyssna på debatt kring svenskt samhällsliv. Igår var jag på seminarium om den avreglerade tågtrafikens möjlighet i Sverige. Läs gärna mer i mitt förra blogginlägg om Gnestapendeln. Ett boksläpp av en antologi med olika inlägg kring klimatförändringen, där min riksdagskompis Sara Karlsson var en av skribenterna, besökte jag också. I antologin medverkar bland andra tidigare moderaten, kristdemokraten och röda korsaren Anders Wijkman och Pär Holmgren, känd TV-meteorolog. Jag hade också ett intressant möte med Expos representanter på Almedalen och diskuterade de högerextrema rörelserna i Sverige.

Igår tog jag del av Svenskarnas partis information och jag läste även deras partiprogram för första gången. Det är i sanning en skrämmande läsning. Bara etniska svenskar ska få vara svenska medborgare. Det skulle innebära att över två miljoner svenskar skulle bli berövade sitt medborgarskap. Vad gäller styrelseskick framgår det att landet skall styras ”av kompetens” istället för demokrati. Man använder också, utan att darra på manschetten, det rent nazistiska begreppet ”folkgemenskap”. Det är också tydligt att Sverigedemokraterna syns mer i mindre tätorter runt om i landet. Ni vet orten med 1523 invånare, nedläggningshotad skola och nedlagd Konsumaffär. Platsen där huspriserna inte stiger och busstrafiken fungerar sådär. Det finns nog anledning för oss att självkritiskt fundera över om vi verkligen har haft en politik för hela Sverige. Eftersom det så tydligt finns grogrund för ett så extremt parti på sådana platser. Sverigedemokraterna lyckas finna en väg till kommunikation till människor som sörjer ”Det förlorade landet”. Då när Konsumaffären var välsorterad, fabriken blomstrade och orten var full utav barn och framtidstro. Ett utrymme för ett nytt politikområde?

Efter Almedalen blir det en stunds politisk vapenvila för mig. Tiden ska jag ägna mig åt att läsa böcker jag annars inte har tid att läsa, klippa häckar, åka ut med båten och göra annat som hör sommaren till. Jag önskar er alla en skön svensk sommar utan tändvätskedoft (köp el-tändare) och med mycket sol!

/Hans

PS Boken Sara medverkar i kan beställas här:
http://parspektiv.shop.textalk.se/sv/att-svara-i-kyrkan.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s