Små tankar om en bonde, centersvek och omanvändbara ministrar

bild (5)

I lördags hade Eskilstuna arbetarekommun upptakt inför det kommande supervalåret. Som huvudinspiratör hade de bjudit in bonden Göran Persson från Flen. Han kom direkt från traktorn till partimötet och som vanligt levererade Persson ett lysande anförande. Han motiverade, utifrån en ideologisk ingång, varför alla de fem valen är så viktiga. Vad gäller kyrkovalet valde han ingången ”vikten av att förhindra uppkomsten av en svart folkrörelse som bär kyrkans historiska legitimitet”. Vad gäller Europavalet inskärpte han att ge en internationaliserad ekonomi måste också politiken internationaliseras om marknaden skall kunna kontrolleras. EU har många brister som vi kan vara kritiska mot men det är det verktyg som vi äger och därför måste vänsterrösterna stärkas i EU.

Lisbet Svedlind, tidigare journalist på Folket, medverkade och resonerade runt relationen politik/journalistik. Hon hade också en intressant genomgång av mediedrevens logik.

På sluttampen medverkade undertecknad, Jimmy Jansson och Åsa Kratz för att utifrån partidistrikts-, kommun- och landstingsperspektiv gå igenom vad valet handlar om. Jag var imponerad över att så många partimedlemmar under sommarens sista suck avsatte fyra timmar denna lördagseftermiddag för denna avspark. Det bådar gott inför de kommande valrörelserna!

I måndagskväll hade Nyköpings AK medlemsmöte i Tystberga och jag gick där igenom de kommande valen och talade bland annat om risken för vårt parti av ytterligare en period i opposition på nationell nivå. Partiet håller på att tappa sin ”regeringsvana”, det gäller naturligtvis såväl att antalet tidigare ministrar som är ”omanvändbara” minskar i antal. Men också att vi i vår riksdagsgrupp har färre och färre som är vana att få smuts på fingrarna av kompromisser av verkligheten och med andra partier. Det finns en risk att man utvecklar en förkärlek för ädlare reservationer. Partiets styrka historiskt sett har varit förmågan att påverka verkligheten för vanliga människor. Den styrkan måste vi vara rädda om.

Det är föresten synd att Centern med Annie Lööf i spetsen säger en sak och gör en helt annan. Därför får tyvärr de svenska företagen behålla den andra sjuklöneveckan. Att slopa den andra veckan var ett bland många förslag från oss socialdemokrater som skulle ha underlättat för företagen.

/Hans

PS Här kan du se vår valfilm, sprid den gärna bland vänner och bekanta:

http://www.valloftet.se/?title=2&body=2&button=2&bsd=9&tg=smail/#nyheter/se-vr-nya-valfilm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s