Prag, Syrien, Berlin och debattartiklar i gråzonen

I fredags morse flög partidistriktets rådsgrupp till Prag för valplanering. Först fick vi en fantastisk guidning i Prag av en sen 20 år i Tjecken bosatt svensk och söderkis, nämligen Carl Rüster. Ska ni anlita guide i Prag så är det honom ni ska ha! Prag bjöd på sensommarvärme, god och billig mat samt även några läskande öl för dem som gillade det.

Vi gick igenom stämningsläget och opinionen i länet och i vilket skede valplaneringen befinner sig i de olika kommunerna. De yngre delarna av gruppen verkar också ha haft trevliga överläggningar nattetid. Men det inverkade inte menligt i deras deltagande i planeringsöverläggningarna dagtid. Det tar jag av mig hatten för. Tvärtom tror jag att även sådana aktiviteter på en sådan här resa trimmar ihop laget. Större delen av gänget flög hem från Prag men drabbades av den vilda strejken på Kastrup och drabbades därför av en längre hemresa via Frankfurt.

Jag, Sara Karlsson, ombudsmännen Roger och Tommi samt IF Metalls Sofia Amloh tog istället tåget till Berlin för att titta närmare på den tyska valrörelsen och träffa representanter för IG Metall. Jag skriver mer om Berlin i nästa blogg.

Tågresan mellan Prag och Berlin gick igenom ett vackert landskap längs med floden Elbe. Den ungerska restaurangvagnen hade fantastisk gulasch med nöckerln som var både smaskens och billigt. Kanhända har SJ något att lära av att det fortfarande finns riktig mat på en del tåg.

Även om vi följer medierna hemma och försöker följa utvecklingen genom modern informationsteknologi blir man ändå känner man sig ändå lite långt borta från information då man är på resande fot. Men självklart undrar jag, som många andra, vart utvecklingen i Syrien är på väg och hur lösningen kan se ut? Under tiden handlar det för omvärlden om att minska människors lidande så mycket som möjligt. Att då låta syriska flyktingar få stanna i Sverige är väl ändå en minimiåtgärd.

Det känns nästan skönt att vara på avstånd från presidentbesöket i Stockholm, som mest verkar handla om att Obama ska undvika träffa Putin så mycket. De kanske verkligen hade behövt bli inlåsta med varandra för att prata om krisen i Syrien.

Ibland kan det vara ganska svårt att komma in på tidningarnas debattsidor. Det känns då väldigt märkligt att Eskilstuna kuriren, men sin stolta antifascistiska tradition, så beredvilligt lämnar utrymme för Svenskarnas parti. När jag var på Almedalen i somras tog jag del av deras program och häpnade över att sån intellektuell bråte fortfarande kan leva. De sålde texter av den svenska högermannen Rudolf Kjellén vars skrifter inspirerade Tysklands nazister på 20- och 30 talet…

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s