Tyskt val samt lärlingar blandat med lite Norge samt Åland

Merkel
Den sörmländska bänken i form av Sara och jag besökte Berlin för att studera det tyska lärlingssystemet och titta på den tyska valrörelsen. För att vi två skulle klara oss hade vi stöd av ombudsmännen Roger och Tommi samt Sofia Amloh från IF Metall. Man kan konstatera att det hyllade tyska lärlingssystemet växt fram under lång tid i dialog mellan arbetsgivare, fack och det offentliga. Utbildningen innehåller en teoretisk del, organiserad av det ordinarie skolväsendet samt en praktisk del som fack och arbetsgivare organiserar. Enligt vår bedömning är det en förutsättning för att sådant här system ska lyckas på det sätt som det tyska systemet onekligen har gjort. Att det sker i samarbete med den vanliga skolan och näringslivet. Det betonades också särskilt, från både fack och arbetsgivare, att det är viktigt at en lärlingsutbildning inte är en återvändsgränd utan att man kan studera vidare om man har den ambitionen. När man har lyssnat på den svenska utbildningsministern Björklund har jag inte hört de här dimensionerna av lärlingssystemet.

Det tyska valet handlar väldigt mycket om förtroendet för kanslerkandidaterna Angela Merkel och Peer Steinbrück. CDU:s valkamp handlar väldigt mycket på att fortsätta rida på den förtroendevåg för landsmodern som finns. En talande jätteaffisch framför Berlins centralstation visade bara Merkels händer väldigt tydligt. Den socialdemokratiska kanslerkandidaten har haft tydliga problem att bryta igenom detta förtroende. I grunden finns goda förutsättningar i Tyskland för en rödgrön majoritet av SPD, de gröna och Die Linke. Problemet är att Die Linke fortfarande bär med arvet från det gamla Östtyska kommunistpartiet och den socialdemokratiska kanslerkandidaten har tydligt sagt ifrån om ett samarbete med dem. Angela Merkels bekymmer är att en majoritet för den nuvarande regeringen av CDU, CSU och liberalerna kan vara svår att uppnå. Då kan Tyskland hamna i en situation att man åter hamnar i en stor koalition som ingen egentligen vill ha mellan CDU och SPD. Detta ledde förra gången till ett stort valnederlag för SPD. Det har även spekulerats mellan en svartgrön koalition av CDU och de gröna, men en sån utveckling verkar mindre trolig efter valdebatterna. På senare tid har SPD:s opinionssiffror lyft något och valresultatet blir antagligen bättre än vid förra valet. Men frågan är om det räcker till?
~3749839
~5557804
Det norska valet illustrerar tydligt att det i en modern demokrati är väldigt svårt att vinna mer än två val i följd. Stoltenberg har i huvudsak gjort ett gott arbete som Norges statsminister men ändå är belöningen ett respass. Detta faktum ger också oss en större förutsättning för en valseger i nästa års svenska val.

I tisdags och onsdags besökte jag Åland med konstitutionsutskottet. Vi studerade där tillämpningen av de internationella garantier som Åland har för sin demilitarisering, neutralitet och svenskspråkighet. Enligt freden i Paris 1856 och Geneveöverenskommelsen från 1921. Man kan där konstatera att Åland är en succébeskrivning av internationell konfliktlösning. Finland fick begränsad suveränitet. Sverige fick säkerhet genom att slippa militärt hot så nära sin huvudstad och Åland fick en garanti för sitt språk och sin kultur. Vi ska då komma ihåg att denna ”succé” var ett brott mot folkviljan då 96 procent av ålänningarna ville ha en återförening med Sverige. Med facit i hand har det gått bra trots att man gick emot det åländska folkets vilja. Vad ålänningarna beskriver är dock en allt mer komplicerad situation på grund av minskad förmåga för riket, det vill säga Finland, att kommunicera med Åland enbart på svenska vilket är Finlands skyldighet. Detta beror på fallande kompetens i det svenska språket i finska statsförvaltningen. Å andra sidan minskar ålänningarnas kompetens i finska genom en allt mer ensidig kulturell orientering västerut. 80 procent av de åländska ungdomarna som studerar vidare gör detta i Sverige. När de eventuellt återkommer kan de då inte så mycket om finsk lagstiftning och offentliga strukturer. Inte särskilt sällan återkommer de dessutom med en rikssvensk partner. Visste ni föresten att det bor fler människor som talar ett annat främmande språk på Åland än det bor finsktalande? I Eskilstuna finns det en finsk skola, på Åland skulle den vara förbjuden.

/Hans
~8730462
~3486650
bild

Bilderna från ovan:
1) Merkels händer i mosaik
2) Jag, Sofia Amloh och Sara Karlsson utanför IG Metalls förbundskontor i Berlin
3) Delegationen på IG Metall tillsammans med Olivier Höbel ordförande i regionen Berlin-Brandenburg-Sachse
4) Jag och Sara Karlsson med parlamentet i bakgrunden
5) Foto taget efter besöket på Siemens
6) Valaffisch på Peer Steinbrück SPD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s