Valframgångar innan nytt riksdagsår

I söndags avgjordes kyrkovalet och Stefan Löfven inledde sin partiledartid med att vinna sitt första val! Valframgången var desto tydligare eftersom de borgliga partierna sjönk som stenar medan så kallade partipolitiskt obundna gick framåt. Jag vill tacka alla som arbetat med ”det glömda valet” och framgången visar att den insats vi alla gjort lönat sig.

I tisdags öppnade riksdagen för det sista riksdagsåret under mandatperioden. Den öppnades med sedvanlig pompa och ståt. Det är nu mindre än ett år till valet! Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring innehöll inte många överraskningar. Möjligen att han haft ”modet” att utse en religiös extremist till minister. I alla fall om hon står bakom hennes och hennes kyrkors tidigare ställningstagande om abort och om homosexuella står hon för uppfattningar som numera är perifera i den svenska samhällsdebatten. Detta kunde kanske vara förlåtet ifall hon revolutionera den borgliga regeringens arbetsmarknadspolitik. Men sannolikheten för det finner jag icke särskilt stor.

På kvällen, efter sedvanligt mingel med snittar och vin, var vi på galaföreställning på operan och avnjöt en föreställning med Trollflöjten. Mozarts musik är naturligtvis odödlig. Vad gäller valet av supermodern scenografi finns det dock nog delade meningar.

Vad gäller regeringens budgetproposition överlämnar jag kommentarerna till Fredrik Olovsson som för övrigt skötte sig alldeles lysande i debatten. Men om du vill kan du se debatten här: http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=H1C120130918bu&doctype=bet

I Konstitutionsutskottet har vi inlett arbetet med den så kallade höstgranskningen där jag har fått ansvar för granskningen av regeringskansliets samordningskansli. Ingen ifrågasätter nog behovet av en politisk samordning mellan partierna i en flerpartiregering men ingen del av den svenska statsförvaltningen får vara ett svart hål med obefintlig dokumentation och spårbarhet av ärendehantering. Det ska bli spännande att se hur vi kan klara avvägningen mellan det legitima behovet och grundlagens krav.

I Eskilstuna har det skett en lycklig tilldragelse som naturligtvis måste uppmärksammas. Jimmy och Lisa har fått en liten Tage. Grattis!!!

/Hans

Missade du Mikael Dambergs intepellationsdebatt om Nuon-affären? Kolla här:
http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Interpellationsdebatter1/Debatt/?did=H010510&doctype=ip

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s