Ny valgeneral, tyskt valresultat och en finansminister som lånar

I torsdags samlade partiledningen distriktsordförande för en genomgång av partiets ställningstaganden i vår budgetmotion som blir vårt svar på regeringens budgetpropotion.
Magdalena Andersson gjorde som vanligt en suverän genomgång av sakernas tillstånd. Vilken lysande finansministerkandidat vi har!

Vi fick också en genomgång av partiets nye valgeneral Janne Larsson. Janne har en bakgrund som statssekreterare hos Göran Persson och mångårigt arbete i regeringskansliet. Under vår ökenvandring har han jobbat i privata näringslivet, med sådant där konstigt modernt konsultande, som ingen begriper något av. För partinördar kan det vara kul att veta att han är Kjell Larssons, vår gamla miljöministers, son. Det känns att med Janne har vi fått ytterligare en förstärkning av partiledningen inför valet. Han kommer att ha en första genomgång med partidistrikten inom någon månad.

I fredags hade jag ALMI:s styrelsemöte. Det är tydligt, då vi tittar på utlåningssiffrorna, att konjunkturen inte tar fart. Det är en konkret beskrivning av det som resulterar i att Anders Borg tvingas låna pengar för att genomföra sina skattesänkningar. Borgarna försöker att framställa det som att vi samarbetar med Sverigedemokraterna och kucklar med budgetsystemet men vi kan inte hindra att Sverigedemokraterna stödjer våra förslag. Lika lite som den ”stackars” regeringen, som får stöd av dem i 90 procent av ärendena.

Angela Merkel och inte CDU är att gratulera till sitt valresultat. Precis som jag skrev i min blogg om vårt besök i Berlin så har det varit en folkomröstning om förtroendet för förbundskanslern. Det tyska folket, med sitt såriga förflutna, älskar sin trygga och försiktiga landsmoder. Socialdemokraterna gick visserligen framåt, men gjorde sitt näst sämsta förbundsval sedan 1949. Den politiska chocken är att ett av de tre tyska partier som funnits i förbundsdagen enda sedan 1949, FDP (Liberalerna), åkte ur. De gröna backade och tredje största parti i Tyskland nu är det gamla östtyska kommunistpartiets efterträdareparti, Die Linke. Vem trodde det 1989? Att det tyska folket i fria val skulle göra det gamla kommunistpartiet till tredje största parti. Slutet på alltihopa, om CDU inte får egen majoritet, kan bli en såkallad stor koalition. Det kan bli en besvärlig vandring för Socialdemokraterna att i Angela Merkels skugga regera Tyskland.

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s