Höstkampanj, möten, TV-debatt, motioner och middag på Djurgården

bildkampFörra veckan hade Eskilstuna arbetarekommun representantskapsmöte på måndagskvällen. Temat för kvällen var bostadspolitik. Jag var inhoppare för Veronica Palm som är partiets talesperson i bostadsfrågor. Medverkande var också Thomas Berg från Hyresgästföreningen. Vi var hjärtligt överens om att det byggs alldeles för lite i Sverige och att bostadsbristen kan bli en ”bubblare” under valrörelsen. Ett problem för vårt parti är att vi sedan 90-talet haft en ganska tunn bostadspolitisk agenda. Behovet av en ny socialdemokratisk bostadspolitik är stor.

Läs om några av våra bostadspolitiska förslag här:

http://www.socialdemokraterna.se/Media/nyheter/S-foreslar-byggbonus-/

Visst kan vi göra en hel del med de redskap som vi äger i de kommuner där vi styr. Välstyrda kommuner i tillväxtområden har ofta allmännyttor som kan bygga mer. Socialdemokratiskt styrda kommuner har ofta en bra markberedskap och kan därigenom styra markpriset. Under många år har flera kommuner inte använt tomträttssystemet. Det kan vara ett sätt att underlätta nyproduktion av egna hem när bankerna höjer utlåningskraven.

Vårt budgetalternativ innehåller en del mindre stimulanser för studentbostäder och ungdomsboende men vi måste nog erkänna att vi måste utveckla en bredare palett av åtgärder inför valet.

Allmänna motionstiden slutade den fjärde oktober. Jag har dels lagt ett antal ”hembygdens väl” motioner och dels en räcka motioner inom olika nätverk som jag ingår i. Exempel på nätverk är HBT, Kooperativa gruppen, Finska gruppen och Tro och solidaritet gruppen. Vi sörmlänningar har lagt motionen om Oxelösunds hamn, Mälardalens högskola och Mälarens vatten. Själv lade jag en ”kommungubbemotion” om krav på statligt stöd vid marksanering. Nästan alla motioner avslås men man ska nog inte underskatta instrumentet som ett sätt att sätta en fråga på dagordningen.

I fredags hade vi sörmländsk distriktsstyrelse på fint nyrenoverade ABF i Eskilstuna. Det känns att partiet rustar sig för val och motivationen inför supervalåret känns hög. Inför valåret har vi breddat och vässat distriktsstyrelsen genom att integrera den med ordförandegruppen, rådsgruppen samt den operativa valledningen. Nu kan ingen säga att det diskuterades i ett annat organ.

Jag tittade på partiledardebatten i söndags. Det märks att Fredrik Reinfeldt börjar bli nervös så aggressivt som han betedde sig. Jag tycker att Stefan börjar bli varm i kläderna så jag tror inte att vi behöver vara nervösa inför valrörelsen. Det vore bra om de nya Moderaterna lärde sig av de gamla Moderaterna vikten av att människor tala till punkt.

Idag har jag tagit emot en tysk delegation från delstatsparlamentet i Nordrhein-Westfalen. Där fick jag berätta om KU inför deras petitionsutskott. Det var inte lika spännande som att prata om den tyska valrörelsen med partivänner över lunchen. Tyska staten tycker att en svensk riksdagsledamot behöver mat ikväll, så jag styr stegen till tyska ambassadörens residens på Djurgården. Det var tur att jag blev upplyst om att han tidigare var FDP-politiker så att jag inte säger något elakt om att FDP åkte ur förbundsdagen.

Vi är inne i höstkampanjen och det är viktigt att vi alla hjälps åt med dörrknackning och företagsbesök. En del av oss kan ha svårt att få in tillräckligt med aktivitet under de här veckorna men det kan vi kompensera genom att lägga in aktiviteter vid andra tillfällen. Det är inte dessa veckor som är viktiga utan att aktiviteter blir utförda!

Här kan du läsa mer om kampanjen:

http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/En-jobbigare-morgon/ 

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s