Romers situation i Sverige och ett besök från hemkommunen

Vi i (S)örmlandsbänken hade ett hundratal besökare från Eskilstuna igår. En del kom från Eskilstuna folkhögskola och några andra kom från pensionärsuniversitetet. Jag guidade pensionärerna och i gruppen ingick en hel del gamla bekantingar och åtskilliga inte okända eskilstunabor. Så lite namedropping: förre fullmäktigeordförande Jonny Lundgren, förre biträdande kommundirektören Håkan Sjöberg, förre förvaltningschefen på kultur och utbildning Birgitta Widholm och sen förståss Janne och Åsa Brandt. Med en sådan församling fick jag åtskilliga skarpa frågor om riksdagen och politiken. Det är alltid roligt att ta emot besöksgrupper i riksdagen och det leder oftast till att man får en större respekt för sitt eget uppdrag och uppgift.

Idag anordnade konstitutionsutskottet en hearing om romernas situation med anledning av skånepolisens register. Det kändes extra roligt för mig då det var jag som tog initiativ till hearingen. Vad som är uppenbart är att romernas groende förtroende för det svenska samhällets institutioner fått sig en rejäl käftsmäll. Det kommer att krävas långvarigt uthålligt arbete av många goda krafter för att återigen inleda den långa vandringen för den romska gruppens inkludering i samhället. Vad som är särskilt upprörande är när man hör unga romer berätta om tveksamhet om att våga vara öppen med sin etniska tillhörighet på sin studie- eller arbetsplats. Det finns väl inkluderade romer som lever i ”garderoben”.

http://www.riksdagen.se/sv/Utskott-EU-namnd/Konstitutionsutskottet/Oppna-utfragningar/Oppen-utfragning/?did=H1C220131024ou1&doctype=ou

/Hansromer ku idag

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s